{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alenka Bratušek ostavku objavila na Twitteru i Facebooku

5.5.2014. u 11:13
0
6
Alenka Bratušek ostavku objavila na Twitteru i Facebooku
0
Alenka Bratušek ostavku objavila na Twitteru i Facebooku
Alenka Bratušek
Slovenačka premijerka Alenka Bratušek je, nakon godinu dana na toj funkciji, o svojoj ostavki pismom obavijestila predsjednika Republike Boruta Pahora i predsjednika Narodne skupštine Janka Vebra, objavio je danas slovenački portal 24ur.
Bratušekova je na Twitteru i Facebooku objavila tekst svoje ostavke u kojoj kaže da "građani i građanke sami treba da kažu ko treba da vodi vladu i to je jedino ispravno".

Inače, Bratušekova će danas i sutra u Parizu prisustvovati redovnom ministarskom vijeću i Forumu Organizacije za evropsku saradnju i razvoj (OESR).

Veber je rekao da će ostale članove skupštine sa ostavkom Bratušekove obavestiti na sednici koja će biti održana u sredu ili četvrtak.

Ipak ostaje nejasno za kada će biti zakazani prijevremeni izbori, navodi portal.

Prema poslovniku Narodne skupštine ostavka Bratušekove se mora naći na dnevnom redu parlamenta u roku od sedam dana od objavljivanja, a vlada će nastaviti da obavlja svoje funkcije do izbora novog premijera.

Predsjednik Republike, parlamentarne grupe ili najmanje deset članova imaju mogućnost da predlože novog mandatara, ali prema ranijim informacijama to se najvjerovatnije neće dogoditi već će se ići na vanredne parlamentarne izbore. Na tome je insistirala i Bratušekova.

Ako Narodna skupština u roku od 30 dana ne predloži novog mandatara ili prijedlog ne bude prihvaćen, predsjednik raspušta Skupštinu i raspisuje vanredne izbore.

Nova skupština mora biti izabrana najkasnije dva mjeseca od raspuštanja prethodne a prijevremeni izbori mogu da budu održana najranije 40 dana od dana zakazivanja.

Većina poslanika kao i sama Bratušekova su za to da izbori budu održani prije leta, dok pojedini poslanici vjeruju da izbori ne mogu da budu održani prije jeseni. Kao najraniji datum vanrednih izbora je spominjan 22. juni ili početak jula, a portal 24ur navodi da, ukoliko bi izbori bili raspisani danas oni bi najranije mogli biti održani prije druge polovine jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: