Regija
0

Aleksandar Vučić: Odnosi Srbije i BiH će u budućnosti biti mnogo bolji

Klix.ba
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Dolazak članova Predsjedništva BiH u Srbiju je jako važan za obje države, rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i istakao da jedino zrelim političkim razgovorom i dijalogom se može raditi na povećanju povjerenja i boljoj budućnosti za sve.

Sve drugo bilo bi jednostavno potpuno iracionalno, kazao je Vučić u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Za razliku od mnogih koji smatraju da je napad na premijera Vučića u Potočarima 11. jula pogoršao ionako krhke odnose Srbije i BiH, Vučić je upitan da li će se budući odnosi mjeriti onim što se tamo dogodilo, odgovorio odrečno.

"Ti odnosi bit će mnogo, mnogo bolji u budućnosti. Budite sigurni u to”. Rukovodstvo BiH će u Srbiju doći 22. ili 23. jula, najavio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji od sutra preuzima poziciju predsjedavajućeg kolektivnog šefa države", naveo je premijer Srbije, piše srbijanski Blic.

Vučić kaže da, nakon švega što se dogodilo u Potočarima, da je to za njega bio veoma loše i veoma neprijatno, vjeruje i želi sa još više strasti, energije, upornosti i snage da pristupi rješavanju regionalnog problema i sve okrenuti ka budućnosti.

"Znate, rekao sam, i kod nas Srba, kao i kod Bošnjaka, najveća je sramota da gosta ne ugostiš na najbolji način, da ne pokažeš gostoprimstvo, ali isto tako mislim da bi mnogi sve dali da mogu sada promijeniti sve to što se dogodilo”", naveo je Vučić.

Podsjetivši na kampanju koja je vođena danima pre tog događaja zbog rezolucije o Srebrenici ili hapšenja Nasera Orića, u kojoj su, kako je rekao, "Srbi morali mnogo više da se ljute", Vučić kaže da je ona sasvim sigurno doprinijela pogrešnom stavu i u dijelu političke javnosti BiH.

Sve to, smatra premijer Srbije, mora biti prevaziđeno, dodajući da je posebno zadovoljan što je, kako kaže, vidio da veliki broj Bošnjaka jako dobro razumije njegove iskrene namjere i zaista žali zbog svega što se dogodilo.

Vučić je rekao da je nakon napada u Potočarima mogao da reaguje mnogo, mnogo drugačije i da misli da mu niko na tome ne bi zamjerio. “ "Ali, moj posao nije da reagujem lično, niti da se tučem po ulicama, već da vodim vladu jedne lijepe zemlje i uradim sve što mogu da živimo u miru, stabilnosti i da ekonomski napredujemo. Bez političke stabilnosti, mi ne možemo ekonomski napredovati. To je valjda svima jasno”", rekao je on.

Srpski premijer je najavio da će Vlada Srbije graditi školu u Srebrenici. O tome, kazao je, sada slijede razgovori s nadležnima, posebno sa načelnikom srebreničke općine Ćamilom Durakovićem, sa srebreničkim majkama, ali i sa svim Srbima i drugima koji tamo žive.

"Zanima nas šta je to što im je najpotrebnije i Srbija bi to da im daruje”", rekao je Vučić.