Regija
0

Aleksandar Aleksić privremeni branilac Ratka Mladića

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Haški tribunal postavio je Aleksandra Aleksića, srbijanskog advokata, za privremenog branioca Ratku Mladiću, prenosi BIRN - Justice Report.

Aleksić, advokat iz Srbije koji je radio na više predmeta pred Haškim sudom, pristao je da zastupa Mladića na prvom pojavljivanju pred sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu.

"Gospodin Aleksić će pored zastupanja na prvom pojavljivanju, predstavljati optuženog Mladića u drugim pitanjima koja se pojave, sve dok se optuženom ne postavi stalni branilac", navodi se u odluci Haškog tribunala.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, prvi put će se pojaviti pred Haškim tribunalom na ročištu u petak, 3. juna ove godine.

Mladić, koji se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, uhapšen je u Srbiji 26. maja nakon 16 godina u bjekstvu, a u pritvor Haškog tribunala prebačen je 31. maja ove godine.

Prema informacijama iz Haškog tribunala, Mladiću će na prvom pojavljivanju pred sudijama biti pročitana optužnica i biti će upitan da se izjasni o krivici. Ukoliko se optuženi odbije izjasniti, Tribunal će zakazati naredno ročište za izjašenjenje u roku od 30 dana.