Regija
0

Albanski Ustavni sud ukinuo zakon o policijskim doušnicima

FENA
Albanski ustavni sud donio je u ponedjeljak odluku o ukidanju zakona kojim se doušnicima tajne policije iz vremena komunizma zabranjuje obavljanje državnih i javnih funkcija.

"Ustavni sud je presudio da je zakon o policijskim doušnicima neustavan", saopćila je glasnogovornica suda Edlira Abazi, prenio je Reuters.

Ustavni sud je pozitivno odgovorio na žalbu koju je opozicijska Socijalistička stranka prošle godine uložila na zakon, zbog toga što je smatrala da se njime krše demokratski standardi i ugrožavaju politički dijalog i neovisnost pravosuđa.

Zakon su kritizirali i Evropska unija, Vijeće Evrope i Sjedinjene Američke Države.

U Albaniji nikad nije utvrđeno koliko je ljudi u vrijeme komunističkog režima surađivalo s obavještajnom službom Sigurimi. Prema nekim procjenama riječ je o "polovici nacije".

Nakon pada komunizma, vlada u Tirani nikada nije otvorila policijske dosjee, kao što su to uradile neke komunističke zemlje.

U vladajućoj Demokratskoj stranci najavljuju da će predložiti novi zakon a spominje se i raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo one koji su terorizirali narod da se ponovno dokopaju vlasti.