Regija
0

Albanski predsjednik: Neovisnost Kosova je dužnost kosovskih institucija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Albanije Bamir Topi izjavio je u subotu u Prištini da sadašnjim institucijama Kosova pripada povijesna zadaća proglašenja najnovije države u Evropi.

"Proglašenje neovisnosti Kosova, kao najnovije suverene i demokratske države u Evropi gdje će se poštovati prava manjina, dužnost je novih institucija Kosova", rekao je Topi nakon susreta s premijerom Kosova Hashimom Thaqijem.

On je rekao da je taj dan veoma blizu, ali ni Topi ni Thaqi nisu rekli kada će Kosovo proglasiti neovisnost.

"Veoma brzo ćemo objaviti datum kada ćemo proglasiti neovisnost. U međuvremenu ćemo finalizirati još nekoliko proceduralnih i tehničkih dužnosti", rekao je Thaqi, koji se u petak vratio iz Bruxellesa gdje se sastao s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Javierom Solanom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Thaqi je izrazio uvjerenje da će "EU djelovati jedinstveno oko priznavanja neovisnosti Kosova".

Topi i Thaqi su se založili za jačanje suradnje Kosova i Albanije.

"Suradnja između Kosova i Albanije na pragu neovisnosti je izvanredna i ona će se intenzivirati nakon postizanja neovisnosti", rekao je Thaqi.

Topi, koji boravi u prvom službenoj posjeti Kosova nakon što je izabran za albanskog predsjednika u ljeto 2007., će u subotu biti proglašen počasnim građaninom Prištine.