|

Albaniji zeleno svjetlo za članstvo u EU

Albaniji zeleno svjetlo za članstvo u EU
0
F
FENA
11.11.2009. u 20:49
10
komentara
0

dijeljenja
Albaniji zeleno svjetlo za članstvo u EU
Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su u srijedu u Bruxellesu dogovor da se od Evropske komisije zatraži da počne s izradom mišljenja o spremnosti Albanije da dobije status kandidata za članstvo u EU-u, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Tu odluku trebali bi formalno potvrditi ministri vanjskih poslova zemalja članica na sastanku u ponedjeljak i utorak. Albanija je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u još u aprilu ove godine.

Davanje mandata Evropskoj komisiji da izradi mišljenje o kandidaturi prvi je korak na dugom putu prema članstvu. Sama izrada mišljenja traje oko godinu. Na temelju toga mišljenja Vijeće EU-a, odnosno zemlje članice donose odluku o dodjeli kandidatskog statusa i eventualno o datum početka pristupnih pregovora.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn, koji je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s albanskim ministrom vanjskih poslova Ilirom Metom, rekao je da Albaniji predstoji dug put do ispunjenja kriterija za članstvo.

Posebno je istaknuo da Albanija mora poboljšati vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa te osigurati slobodu medija.

Osim golemog posla na reformama, prenosi Hina, Albanija ima i veliki politički problem, jer zastupnici socijalističke stranke bojkotiraju rad parlamenta još od izbora u junu, na kojima je tijesnu pobjedu odnijela Demokratska stranka.

Rehn je pozvao oba suprotstavljena tabora da riješe taj sukob i pokažu političku zrelost ako žele da zemlja napreduje prema Evropskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...