{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albanci se žale na policiju

S
18.7.2009. u 17:10
0
3
Albanci se žale na policiju
0
Albanci se žale na policiju
Predstavnici vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac, u kojima su u proteklih deset dana izvršena dva teroristička napada, tvrde da je policija na jugu Srbije prekomjerno upotrebljava silu, prenose beogradski mediji.
Skupština opštine Preševo zatražila je bezuslovno udaljavanje Žandarmerije sa teritorije te opštine i utvrđivanje odgovornosti Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zbog navodne "prekomjerne upotrebe policijske sile" prilikom pretresa albanskih kuća u Kopnenoj zoni bezbjednosti.

Odbornici zahtijevaju da se odmah oslobode Albanci koji se od decembra nalaze u Centralnom zatvoru u Beogradu, kao i Albanci iz pritvora u Vranju i traže početak razgovora legitimnih predstavnika Albanaca iz Preševske doline sa Vladom Srbije, radi prevazilaženja novonastale situacije.

Odlučeno je da ovi usvojeni zaključci budu upućeni Vladi Srbije, svim ambasadama u Beogradu i OEBS-u, te zaključeno da će biti dovedeno u pitanje funkcionisanje lokalnih vlasti, ukoliko legitimni zahtjevi SO Preševo ne budu uzeti u obzir.

Predsjednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Skupštine opštine Jonuz Musliu u pismima ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Misiji OEBS-a u Beogradu navode da najnoviji incidenti potvrđuju da na jugu Srbije "do punog izražaja ponovo dolaze demonstracija policijske sile i ignorisanje legitimnih lokalnih organa i institucija".

Oni tvrde da Vlada Srbije "prividom o postojanju albanskog terorizma pokušava da prikrije nespremnost i nemoć da rasvijetli brojne incidente".

Kamberi i Musliu navode da "stvaranjem atmosfere postojanja dežurnih krivaca, srpska policija i pojedini dijelovi Vlade Srbije pokušavaju pred ključnim međunarodnim institucijama da dokažu neophodnost ukidanja Kopnene zone bezbjednosti".

Na jugu Srbije u proteklih deset dana izvršena su dva teroristička napada u kojima su povrijeđene četiri osobe.

U napadu granatom iz ručnog bacača, u selu Lučane u opštini Bujanovac, 9. jula ranjena su dva pripadnika Žandarmerije.

Samo nekoliko dana kasnije, u utorak, 14. jula, u eksploziji naprave velike razorne moći, koja je postavljena pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, lakše su povrijeđeni žena i dječak.

U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim građevinama, kao i na automobilima na parkingu ispred zgrade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: