Nakon gay parade
0

Aktivisti za krivične prijave protiv nasilnika u Splitu

FENA
Centar za LGBT ravnopravnost ( lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba) saopćio je danas kako bi protiv nasilnika tokom jučerašnjeg gay pridea u Splitu trebalo podnijeti krivične prijave zbog zločina iz mržnje.

Navode da prema izjavama glasnogovornice policije, policija razmatra da li da protiv počinitelja podnese krivične ili prekršajne prijave.

Centar za LGBT ravnopravnost ističe da je u Hrvatskoj na snazi Krivični zakon koji prepoznaje zločin iz mržnje te pri tome navode članov 174 o rasnoj i drugoj diskriminaciji te 331 o nasilničkom ponašanju.

U slučaju subotnjih nereda motiv za nasilničko ponašanje bila je "mržnja prema LGBT osobama prema kojima se kontinuirano, organizirano i s jasnom namjerom iznosio govor mržnje", tvrdi Centar za LGBT ravnopravnost.

Smatraju da su time osobe na osnovu spolne orijentacije stavljene u potčinjavajući odnos, čime su se stekle sve pretpostavke da se podnesu krivične prijave zbog zločina iz mržnje.

"Nasilje i mržnja moraju se adekvatno sankcionirati, a zakoni RH se imaju poštovati i provoditi. Podizanjem isključivo kaznenih prijava stvorila bi se jedina garancija da se stane nakraj nasilju kao metodi 'suprotstavljanja mišljenja'", navodi Centar za LGBT ravnopravnost.