Regija
79

Aktivisti pozivaju: Pomozimo djeci izbjeglicama u regionu

Klix.ba
Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu u saradnji sa Global Shapers HUB-om Sarajevo, te organizacijom Pomozi.ba i Fondacijom Ana i Vlade Divac iz Srbije, pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći za djecu izbjeglice u regionu.
Foto: EPA
Foto: EPA

Kampanja ima za cilj skupljanje novca koji će biti iskorišten isključivo za najvažnije dječije potrebe: hranu, kabanice, pelene, sredstva za higijenu i poneku igračku.

Kako je prije dva dana na svom Facebook profilu izvijestio bh. aktivista Tim Clancy, samo u jednom danu u Srbiju je ušlo novih 10.000 izbjeglica, više nego ikad od početka izbjegličke krize u regionu. Nažalost, za razliku od prvih dana, ove vijesti više nisu u centru naše pažnje, niti na naslovnicama medija.

"Donacijom samo nekoliko konvertibilnih maraka učinit ćete put bar jednog djeteta nešto lakšim i bar na trenutak vratiti osmijeh na njegovo lice", naglasili su organizatori akcije te dodali da svi građani i građanke svoje donacije mogu izvršiti putem jedne od najvećih svjetskih platformi za prikupljanje novca Indiegogo.

Jedan od osnovnih ciljeva Muzeja ratnog djetinjstva je predstaviti univerzalnost iskustva odrastanja u ratu, ali i različite aspekte ovog iskustva uključujući i izbjeglištvo. Ljudi koji su danas nosioci bh. društva u ratu su bili djeca ili adolescenti i mnogi od njih su bili primorani napustiti svoje domove i potražiti sklonište u drugom dijelu svog grada, države ili svijeta.

Dvadeset godina poslije, neki novi klinci i klinke idu putem kojim su 90-ih išli dječaci i djevojčice iz BiH. Po kiši i hladnoći, a uskoro i snijegu, u često nehumanim uslovima i bez osnovnih potrepština, ova djeca, nekad sama, nekad uz roditelje, idu prema Zapadnoj Evropi nadajući se da ih tamo čeka bolja budućnost.