|

Akcija muškaraca posvećena nježnijem spolu: Operite ženama noge za 8. mart

Akcija muškaraca posvećena nježnijem spolu: Operite ženama noge za 8. mart
87
Klix.ba
3.3.2017. u 11:23
55
komentara
87

dijeljenja
Akcija muškaraca posvećena nježnijem spolu: Operite ženama noge za 8. mart
Grupa Angažovani budisti Beograda pokrenula je akciju povodom Dana žena pod nazivom "Operimo ženama noge za 8. mart".
Kako su rekli u pozivu koji je objavljen putem Facebooka, cilj je "uskromnjavanje" muškog, patrijarahalnog ega u savremenoj Srbiji. Akcija će biti održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu s početkom u 16 sati.

"Čin ritualnog pranja ženskih nogu je čin simboličkog izvinjenja u kojem se jedna muška grupacija izvinjava ženskom rodu za sveopće i dugotrajno ruženje i sramoćenje ženskog tijela koje čine muškarci i patrijarhalna kultura uopće, izražavanja saosjećanja i empatije sa ženskim bolom koji je nastao zbog 'body-shameovanja', te čin simboličkog izražavanja poštovanja, naklonosti i priznanja da žene i njihova tijela imaju integritet i dostojanstvo onakve kakve prirodno jesu", stoji u pozivu.

Istakli su kako žene širom svijeta već milenijima, a posebno u judeo-hrišćansko-islamskom civilizacijskom krugu, muče, tlače, tuku, podjarmljuju, izrabljuju, potiskuju i "body-shameuju" (sve one radnje i pojave u kojima društvo i patrijarhalne društvene norme ženama oduzimaju njihovo dostojanstvo i integritet i govore, eksplicitno ili implicitno, da su njihova tijela na ovaj ili onaj način "prljava", da su ružna, da su predebela ili pretanka, da imaju premale ili prevelike grudi, prevelike ili premale zadnjice, krive ili kratke noge, da nemaju "ženstven" struk, hod itd).

"Stoga je krajnje vrijeme da muškarci - a posebno muškarci iz hiperpatrijarhalnih sredina kakva je i današnja Srbija - barem simbolički i makar nakratko naprave konkretan gest dobre volje u pravcu osvješćivanja, razbijanja i dokidanja 'body shameovanja'! Dosta je bilo i toga da nazoviliberalni i 'napredni' muškarci samo verbalno 'u potpunosti podržavaju' žene u njihovoj borbi za ravnopravnost i dostojanstvo, a da u praksi svakodnevnog života to ustvari izgleda znatno drugačije. Potrebno je barem ponekad napraviti i neki radikalan, barem simbolički gest", kaže se u pozivu.

Članovi Angažovanih budista Beograda koji će predvoditi akciju pozvali su sve muškarce Beograda i Srbije da im se pridruže u ovom činu saosjećajne srdačnosti.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...