{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akademik Rudolf: Ugovor Tuđman-Izetbegović ne bi trebalo ratificirati

F
3.10.2012. u 22:59
0
25
Akademik Rudolf: Ugovor Tuđman-Izetbegović ne bi trebalo ratificirati
0
Akademik Rudolf: Ugovor Tuđman-Izetbegović ne bi trebalo ratificirati
Načelo poštivanja i stjecanja zatečenih granica (uti possidetis) važno je za sve novostvorene države, a to je potvrđeno i u službenome mišljenju Badinterove komisije o granicama bivših jugoslavenskih federalnih jedinica, koje je objavljeno u januaru 1992., pa zato ne bi trebalo ratificirati ugovor Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine jer je njime promijenjena granica na štetu Republike Hrvatske, izjavio je večeras akademik Davorin Rudolf.
Govoreći na predavanju "Granice suvremene Hrvatske", akademik Rudolf istaknuo je kako su sve države nastale na području bivše Jugoslavije svojedobno morale dati izjavu o priznavanju zatečenih granica jer je to bio uvjet njihova međunarodnog priznanja, javila je Hina.

Ugovorom Tuđman-Izetbegović iz 1999. promijenjena je granica u Malostonskom zaljevu na štetu Republike Hrvatske te je to hrvatska Vlada dužna kazati hrvatskim zastupnicima i građanima, rekao je.

Na dan proglašenja svoje neovisnosti i samostalnosti, 25. juna 1991., Hrvatska je stekla otoke Mali i Veliki školj i Rt rep Kleka, poštujući međunarodnopravno načelo o stjecanju naslijeđenih granica bivše Republike Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji, i za to ima dovoljno dokaza, istaknuo je akademik Rudolf.

Posebice je naglasio kako se promjenom granica ruši načelo stjecanja zatečene granice na dan osamostaljenja država.

Akademik Rudolf rekao je također kako su o granicima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom s hrvatske strane pregovarali "nedovoljno pripremljeni ili površni pregovarači", dok je među političarima koji su donosili odluke bilo onih "bez dovoljno patriotizma".

Ocijenio je kako je u razgraničenju sa Slovenijom u Savudrijskoj vali riječ o teritorijalnim pretenzijama susjedne države te da bi u slučaju nepovoljne arbitraže sa Slovenijom u pitanje mogla doći i hrvatsko-talijanska granica. Nakon toga Talijani bi mogli postaviti pitanje Osimskih sporazuma i razgraničenja sve do Palagruže, dodao je akademik Rudolf.

Također smatra kako su pregovori sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom prava "kamilica" u odnosu na ono što se 2002. godine kao privremeno rješenje dogovorilo razgraničenjem u Bokokotorskom zaljevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: