Bernard Kouchner
0

"Ahtisaari, čovjek koji je pokušao da riješi Kosovo"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner i Austrije i Ursula Plassnik pozdravili su danas dodjeljivanje Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisaariju i ukazali na njegov rad na rješenju pitanja statusa Kosova.

"Već godinama gajim duboko poštovanje za hrabre i odlučne aktivnosti Marttija Ahtisaarija u Namibiji, na Kosovu, u Acehu (Indonezija) i drugim dijelovima svijeta gdje su se naši putevi ukrstili", izjavio je ministar Kouchner.

U saopćenju iz Quai d'Orsaya, u kome je Kouchner izrazio i "veliku sreću" zbog nagrade Ahtisaariju, piše da će "dodjela Nobelove nagrade za mir Marttiju Ahtisaariju doprinijeti napretku ideje mirnog rješavanja sukoba".

U izjavi medijima Kouchner je Ahtisaarija nazvao "prijateljem koji je pokušao da nađe rješenje za Kosovo".

Francuski mediji, međutim, navode da je Ahtisaariju dodijeljena Nobelova nagrada za mir i pored neuspjeha u ulozi specijalnog izaslanika UN-a u pregovorima oko budućeg statusa Kosova, javio je dopisnik Tanjuga iz Pariza.

Dopisnica Tanjuga iz Beča je javila da je ministrica Plassnik, ocijenila da je Ahtisaari "jedan od najiskusnijih pregovarača našeg vremena" i da je Nobelova nagrada za mir "priznanje za njegov rad na rješenju za Kosovo, na kojem je pored Ahtisaarija radio i Austrijanac Albert Rohan".

Rohan, dugogodišnji austrijski diplomat, bio je Ahtisaarijev zamjenik tokom mirovne konferencije o Kosovu između 2005. i 2007. godine.

"Ahtisaari je radio po nalogu tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana, a njegovo djelovanje u cilju mira na Balkanu počelo je još 1999. godine kada se sastao sa Slobodanom Miloševićem i kao izaslanik EU u pregovorima značajno doprinio da bude okončana intervencija NATO-a", podsjetila je Plassnik u saopćenju.