Glas iz Njemačke
148

Ahmetović: NATO treba poslati više vojnika na Kosovo zbog prijetnji Srbije, stanje je slično kao u BiH

S. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i izaslanik ovog tijela za Zapadni Balkan, za Berliner zeitung analizirao je trenutnu situaciju na sjeveru Kosova.

Upravo je stanje na Kosovu bilo u fokusu intervjua njemačkog političara porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

On smatra da bi da bi NATO ponovo trebalo da pošalje veći broj vojnika na Kosovo, te da ga etnonacionalistički kurs srpskog rukovodstva podsjeća na liniju zvanične Moskve.

"Gdje je na našem kontinentu posle 1945. ponovo bilo sukoba? Na Zapadnom Balkanu, počevši od spora oko Kosova. Raspad Jugoslavije počeo je 1991. sa rastućim nacionalizmom u Beogradu oko pitanja kome pripada Kosovo. Radilo se o tome da li je Kosovo autonomno ili treba da ostane dio tadašnje Jugoslavije. Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije i otada je više od sto država priznalo Kosovo u UN, ali sukob i dalje postoji. To pokazuju tenzije i prijetnje oružanim sukobom Vlade Srbije prije nekoliko nedjelja“, ocjenjuje Ahmetović za Berliner zeitung.

Dodao je da je slična situacija i sa etnonacionalističkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uz ocjenu da je te radnje mogu biti fatalne.

Dodaje i da su "nedavni događaji na Kosovu još jednom otkrili neodlučnost Evropske unije".

"Opet su SAD morale intervenisati kako bi smirile situaciju. Stoga smatram da EU hitno mora postati nezavisnija u pogledu sigurnosne politike, uključujući i Zapadni Balkan", kaže Ahmetović.