Istraživanje 'Indeks Kosova''
0

Agim Čeku najpopularniji na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Albanci na Kosovu su najviše zabrinuti zbog nezaposlenosti, dok Srbe u toj pokrajini najviše brine sigurnost, pokazalo je istraživanje organizacije "Indeks Kosova", čije rezultate prenosi u subotu list "Koha ditore". Ovo istraživanje obuhvatilo je i najpopularnije ličnosti i institucije.

Prema tom istraživanju, 55 posto Albanaca je izjavilo da ih najviše zabrinjava nezaposlenost, dok nedostatak ekonomskog razvoja i siromaštvo brine 14 posto ispitanika.

Kosovski Srbi, njih 29 posto, najviše su zabrinuti zbog sigurnosti, 11 posto je zabrinuto zbog slobode kretanja, a 10 posto zbog nezaposlenosti.

Prema rezultatima istraživanja, Albanci vjeruju da je glavna organizacija za sigurnost policija Kosova, dok su Srbi opredjeljeni za KFOR.

Istraživanje je, kako navodi "Koha ditore", urađeno početkom maja za "potrebe jednog segmenta međunarodnog prisustva na Kosovu", ali se ne navodi o kojem "segmentu" je riječ.

Najveću popularnost među albanskim političarima uživa bivši premijer Agim Čeku, drugi je lider pokreta Samoprijedjeljenje Aljbin Kurti, a tek poslije njih dolaze predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i predsjednik Mitrovice Bajram Redžepi.

  • Ni premijer Hašim Tači, ni predsjednik skupštine Jakup Krasnići, kao ni opozicioni lideri među kojima i Ramuš Haradinaj, nisu među najpopularnijim političarima, prenosi dnevnik iz Prištine.

Među srpskim političarima na Kosovu najpopularniji je episkop raško-prizrenski Artemije, a zatim sljede predsjednik DS Vojislav Koštunica i predsjednik SNS Tomislav Nikolić.

Najpopularnije institucije, kod Albanaca su policija Kosova, KFOR i Sigurnosne snage Kosova, dok su kod Srba najpopularniji srpska skupština Kosova i lokalne skupštine opština. Nivo spremnosti za proteste je isti kod Albanaca i Srba.

U anketi je učestvovalo 1.000 kosovskih Albanaca i 624 Srba, prenosi Beta.