Slovenski predsjednik Tuerk
0

Afera Patria test za pravnu državu

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak da je afera Patria test za provjeru pravne države i njenih institucija, ali je odbio komentirati sadržaj uzavrelih političkih polemika koje je ona izazvala, s obzirom na blizinu parlamentarnih izbora.

"U zadnje se vrijeme oko toga kreiraju razne teorije, a to nije dobro", rekao je Tuerk na jednom susretu s umirovljenicima, najavljujući da će o aferi možda još govoriti, ali ne na način koji bi se u sadašnjoj situaciji mogao tumačiti kao politička pristranost pred izbornu nedjelju 21. septembra.

Slovenski premijer Janez Janša najavio je tužbu protiv finske javne televizije YLE i njenog novinara Magnusa Berglunda zbog emisije u kojoj je navedeno da je primio mito za sklapanje ugovora između finskog proizvođača oklopnih vozila Patria i Slovenske vojske, ali je odgovornim za aferu koju smatra predizbornom manipulacijom stavio na domaću oporbu, navevši da su nedokazane insinuacije u Finsku plasirane iz Slovenije.

Navodni fond Patrije od 21 milion eura za isplatu nezakonitih provizija posrednicima i utjecajnim ljudima u Sloveniji i optužbe na račun Janše od početka ovog tjedna postali su glavna tema pred izbore na kojima se odlučuje hoće li Janša ostati premijer ili će ga naslijediti koalicija lijevog centra, koju vodi predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor.

Slovenski mediji naklonjeni sadašnjoj oporbi navode da Berglund u svojoj emisiji nije ponudio jasne dokaze protiv Janše, ali da je mnogo oko posla s Patrijom sporno. Posebno se osvrću na navodnu neaktivnost koju je u vezi s istragom, pokrenutom u Finskoj, pokazala slovenska policija.

Komentator ljubljanskog "Dela", koje je u vlasništvu Pivovarne Laško koju Janša drži odgovornom za "kampanju ocrnjivanja" njegove vlade pred izbore, u četvrtak je naveo da bi u nekoj drugoj državi predsjednik vlade podnio ostavku, bez obzira što su tvrdnje o korupciji nedokazane, kako bi policiji omogućio nezavisnu istragu. Neki slovenski mediji navode da će Janši afera štetiti, a neki da će se dogoditi upravo suprotno.

Pojavile su se i medijske špekulacije da navodni dogovor o nezakonitim provizijama s Patrijom postoji, ali da je sklopljen "iza Janšinih leđa". Mediji navode da su glavni akteri u poslovima zaključivanja velikih vojnih ugovora u Sloveniji ostali isti od vremena kad je Janša prije desetak godina pokrenuo ustavnu tužbu protiv tadašnjeg premijera Janeza Drnovšeka, tvrdeći da su tajnim ugovorom s Izraelom, koji je tada bio glavni dobavljač oružja i vojne opreme, njegovi suradnici osiguravali provizije od osam posto, iako se oprema mogla kupiti jeftinije od SAD-a ili europskih proizvođača.

Među ljudima koji su se početkom i sredinom 90-ih u parlamentu, prilikom zahtjeva za opoziv Drnovšeka od strane Janše i njegove stranke, spominjali kao odgovorni za nezakonitosti i tajne ugovore našli su se čak i tadašnji predsjednik Milan Kučan i ministar obrane Jelko Kacin, ali i austrijsko-kanadski biznismen Walter Wolf, te brigadir Slovenske vojske Dragan Bavčar, koji se, kao i Wolf, spominje i u sadašnjoj aferi. Dragan Bavčar, koji je i sam najavio tužbu protiv finske televizije zbog spornih navoda da je dijelio dobivene provizije, brat je Igora Bavčara, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a sadašnjeg direktora korporacije Istrabenz.