Beograd
0

Aerodrom "Nikola Tesla" otkazao 22 leta

FENA
Generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević najavio je mogućnost da ta zračna luka poslije 16 sati bude potpuno zatvorena za saobraćaj, javio je Tanjug. - Postoji mogućnost da beogradski aerodrom, od 14 sati u višim slojevima zračnog prostora, a od 16 sati i po svim nivoima, bude zatvoren prostor u širem krugu, što bi praktično dovelo do prekida zračnog saobraćaja - kazao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore pratit će, s predostrožnošću, dešavanja na nebu iznad dviju država i blagovremno će, po nekoliko sati unaprijed, obavještavati o eventualnom nastavku prekida ili ponovnom uspostavljanju zračnog saobraćaja.

S beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" za sada su otkazana 22 odlaska zbog vulkanske prašine, a u jutarnjim satima realizirano je nekoliko letova ka Crnoj Gori, Grčkoj i Skoplju. Otkazani su odlasci za Prag, Štutgart, Beč, Frankfurt, Pariz, London, Trst, Amesterdam, Istanbul i Cirih, objavljeno je na aerodromskom sajtu u opciji "odlasci".

Opciju "dolasci" je gotovo nemoguće otvoriti.

Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore je od ponoći preventivno zatvorila mali dio zračnog prostora na sjeveru Srbije.

Zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu, koji se kreće u pravcu juga, zatvoreni su mnogi aerodromi u sjevernoj i zapadnoj Evropi, a, kako najavljuju stručnjaci iz aviokompanija, oblak bi mogao zahvatiti region od južne Francuske, preko sjeverne Italije do zapadnog Balkana.