{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokat Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida

19.2.2014. u 15:20
0
94
Advokat Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida
0
Advokat Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida
Ante Nobilo
Tokom rata u Hrvatskoj nije bilo genocida ni nad Hrvatima ni nad Srbima, zbog čega su i tužba i protutužba pravno neosnovane, rekao je u intervjuu za list "Danas" advokat Ante Nobilo.
U Haagu će 3. marta početi rasprava zbog tužbi Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela u julu 1992., a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine.

"Bilo bi pametnije da su tužbe povučene. Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je neosporna i ona proizlazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dvije vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domene prava i ulazimo u sferu čiste politike - trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da učine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu", rekao je Nobilo.

Nobilo je dodao da je hrvatska politika postavila niz uslova pod kojima bi mogla povući tužbu, ali to nisu pravni uslovi niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom - poput povratka kulturnog blaga ili zahtjeva za podatke o nestalim osobama.

"Faktički, traži se jedan 'elegantan' politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu", zaključio je Nobilo.

Istakao je da su političari svjesni besmislenosti tužbi, ali da “niko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: