{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokat Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida

19.2.2014. u 15:20
0
94
Advokat Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida
0
Advokat Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida
Ante Nobilo
Tokom rata u Hrvatskoj nije bilo genocida ni nad Hrvatima ni nad Srbima, zbog čega su i tužba i protutužba pravno neosnovane, rekao je u intervjuu za list "Danas" advokat Ante Nobilo.
U Haagu će 3. marta početi rasprava zbog tužbi Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela u julu 1992., a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine.

"Bilo bi pametnije da su tužbe povučene. Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je neosporna i ona proizlazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dvije vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domene prava i ulazimo u sferu čiste politike - trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da učine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu", rekao je Nobilo.

Nobilo je dodao da je hrvatska politika postavila niz uslova pod kojima bi mogla povući tužbu, ali to nisu pravni uslovi niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom - poput povratka kulturnog blaga ili zahtjeva za podatke o nestalim osobama.

"Faktički, traži se jedan 'elegantan' politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu", zaključio je Nobilo.

Istakao je da su političari svjesni besmislenosti tužbi, ali da “niko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče”.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: