Beograd
0

Aco Tomić pušten kući nakon saslušanja u policiji

FENA
Aco Tomić
Aco Tomić
Umirovljeni general Aco Tomić nije zadržan u policiji nakon saslušanja u ponedjeljak zbog sumnje da je sa još četiri bivša oficira pomagao u skrivanju haškog optuženika i bjegunca Ratka Mladića, već je u pratnji svog odvjetnika slobodno napustio prostorije Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

On je saslušan kao osumnjičeni u okviru postupka koji protiv njega vodi Tužilaštvo za ratne zločine, rekao je Tanjugu zamjenik tužioc Bruno Vekarić i dodao da je saslušanje trajalo pet sati.

Bivši načelnik za sigurnost Vojske Jugoslavije u policiju je došao po pozivu na zakazano saslušanje po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, napomenuo je Vekarić te podsjetio da je Tužilaštvo za ratne zločine taj predmet preuzelo u novembru od redovnog tužulaštva.

Tomić je medijima u više navrata rekao da nije skrivao Mladića, ističući da čak i da zna gdje je haaški optuženik, "to im nikada ne bih rekao".

Nakon promjene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih djela ratnih zločina, poznatog kao "Zakon o jatacima", kazneno gonjenje pomagača učiniocima tih djela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Drugo općinsko javno tužilaštvo podnijelo je 2006. godine zahtjev za proširenje istrage protiv Tomića, Ljubiše Vukovića, Dragana Živanovića, Branislava Puhala i Nebojše Pavkovića u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela (od kojih je jedan u međuvremenu preminuo).

Ovaj zahtjev je u augustu 2007. godine povučen iz istrage, jer je Tužilaštvo, u saradnji s Sigurnosno-informativnom agencijom, nastavilo da radi na prikupljanju informacija u tome predmetu, izjavio je u decembru te godine tadašnji postupajući tužioc Branko Stamenković.

Ukazom Predsjednika SRJ Slobodana Miloševića 16. juna 2000. godine, Tomić je imenovan za zamjenika načelnika Uprave sigurnosti, dok je na isti dan, godinu dana kasnije, imenovan za načelnika Kontraobavještajne službe, ukazom Vojislava Koštunice.

Smijenjen je ukazom Ministarstva obrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003., a već sljedećeg dana uhapšen je u okviru akcije "Sablja" i zadržan u pritvoru tri i po mjeseca.

Bio je obuhvaćen prvom optužnicom za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ali je njegovo ime ispalo s verzijom koja je stupila na pravnu snagu.

Zbog neosnovanog boravka u pritvoru sud mu je dosudio odštetu od šest milion dinara za pretrpljene duševne bolove.