|

Abid Podbićanin i ostali osuđeni u Beogradu na 67 i po godina zatvora za saradnju s IDIL-om

Abid Podbićanin i ostali osuđeni u Beogradu na 67 i po godina zatvora za saradnju s IDIL-om
10
S
SRNA
20.3.2019. u 19:23
24
komentara
10

dijeljenja
Abid Podbićanin i ostali osuđeni u Beogradu na 67 i po godina zatvora za saradnju s IDIL-om Apelacioni sud u Beogradu
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na ukupno 67 i po godina zatvora sedmoricu optuženih za terorizam i saradnju sa "Islamskom državom", kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.
Presudom, kojom je potvrđena prvostepena presuda Specijalnog suda iz aprila prošle godine, na po 11 godina zatvora osuđeni su Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović, a Goran Pavlović na 10 godina.

Na po devet i po godina zatvora osuđeni su Izudin Crnovršanin i Rejhan Plojović, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina zbog krivičnog djela terorističko udruživanje u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Sead i Rejhan Plojović, Mujović i Crnovršanin osuđeni su i zbog krivičnog djela finansiranje terorizma, dok su od optužbi za to djelo oslobođeni Podbićanin i Pavlović.

Podbićanin, Sead i Rejhan Plojović, Pavlović, Crnovršanin i Kasumović osuđeni su i zbog krivičnog djela vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela, a Mujović zbog izvršenja krivičnog djela javno podsticanje na izvršenje terorističkih djela.

Podbićanin, Pavlović i Rejhan Plojović su u bjekstvu, a za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Prema optužnici, Pavlović i Plojović su posredstvom Podbićanina i Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za terorističke.

Oni su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najprije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema navodima tužilaštva, najmanje 24 osobe tako su otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih.

Tužilaštvo navodi da je Podbićanin čak komandovao terorističkom jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana.

Za njega je u nekoliko navrata na sajtovima islamista obijavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije zvanično obaviješten.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...