Pita čemu tenzije
977

Abazović: Za Crnu Goru postoji Dan Republike BiH, nismo čestitali Dan RS-a

D. Be.
Ne stišavaju se reakcije nakon što je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predsjednici bh. entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović neslužbeno čestitao neustavni Dan RS-a.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je ipak poručio da vlada te države nije uputila čestitku i da Crna Gora poštuje BiH i načela dobrosusjedskih odnosa.

"Da budem vrlo, vrlo eksplicitan. Mislim da Vlada Crne Gore nije trebala čestitati i ona nije zvanično čestitala Dan RS-a. Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve ono što su međunarodna načela i što je jednostavno neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno i međunarodne politike", rekao je Abazović za Al Jazeeru Balkans.

Abazović je dodao i kako ne razumije potrebu za konstantnim podizanjem tenzija u regionu, umjesto da politike budu one koje će miriti.

"Mi moramo shvatiti da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost. I to u bliskoj historiji i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali ono što možemo jeste da ponekad i progledamo kroz prste", poručio je.