Dobrosusjedski odnosi
305

Abazović podržao inicijativu da se 11. juli proglasi danom žalosti u Crnoj Gori

S. Š.
Abazović sa Jukićem, ambsadorom BiH u Crnoj Gori (Foto: Twitter/Dritan Abazović)
Abazović sa Jukićem, ambsadorom BiH u Crnoj Gori (Foto: Twitter/Dritan Abazović)
Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović održao je danas sastanak sa ambasadorom BiH u toj državi Branimirom Jukićem, a teme razgovora bile su jačanje susjedskih odnosa, ali i inicijativa da se 11. juli proglasi danom žalosti.

Abazović je naglasio da je odnos Vlade Crne Gore prema BiH prijateljski i bratski, te da u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove.

"Crna Gora otvoreno podržava evropski put BiH, poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, uvjerena da su stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusjedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj", poručio je Abazović.

Abazović je izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio sa ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona.

U tom smislu, on je naveo da podržava inicijativu da se 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjećajući da je to predviđeno članom 5 Rezolucije.

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji u državi, premijer Abazović je naglasio važnost šireg političkog koncenzusa u kontekstu deblokade pravosuđa i izborne reforme kao najvažnijih segmenata u ključnom dijelu evropskih integracija.