Odgovorio na kritike
255

Abazović: Oni koji su protiv Otvorenog Balkana imaju lični problem, svaka saradnja je uspjeh

V. K.
Abazović tokom današnjeg samita u Crnoj Gori (Foto: Twitter)
Abazović tokom današnjeg samita u Crnoj Gori (Foto: Twitter)
Premijer Crne Gore Dritan Abazović govorio je na današnjem Samitu demokratije Jugoistočne Evrope koji se održava u Crnoj Gori te je naglasio kako sve države trebaju biti na oprezu kako ne bi došlo do destabiizacije regije.

Odgovarajući na oštre kritike kojima je izložen nakon što je najavio da će prisustvovati sastanku članica Otvorenog Balkana u Ohridu, premijer Dritan Abazović je tokom panel diskusije Samita demokratije Jugoistočne Evrope, ocijenio da se dio društva u Crnoj Gori protivi Otvorenom Balkanu zbog uloge Srbije u toj inicijativi.

"Dio društva u Crnoj Gori, po mom mišljenju se protivi (Otvorenom Balkanu) samo zato što su oni protiv svega što Srbija jeste. Nemaju problem sa inicijativom, već lični problem", rekao je Abazović i dodao da po njegovom mišljenju "lični problemi u politici često ne daju mogućnost za neku vrstu vizije", prenosi CdM.

Poručio je kako se zalaže za regionalnu saradnja ma kako se ona zvala.

"Ja se ne zalažem za Otvoreni Balkan ili Berlinski proces ili neku drugu inicijativu. Ja se zalažem za regionalnu saradnju. Svaka inicijativa koja za cilj ima regionalnu saradnju, sve što možemo iskoristiti za saradnju je uspjeh", rekao je Abazović.

Na Abazovićev komentar reagovala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani koja se također nalazi na samitu u Crnoj Gori.

"Da li je neko demokratski izabran lider koji zaista vjeruje u vrijednosti vladavine prava, ljudska prava i demokratiju i da li je neko bivši ministar propagande Miloševićevog režima (Slobodan Milošević, bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije) treba da ima značaja. U suprotnom, poruka koju šaljemo je ta da nije važno da li ste Zelenski ili Putin", navela je Osmani i dodala da "ukoliko ne naučimo tu lekciju iz prošlosti nećemo biti u mogućnosti da hodamo ispravnim putem danas dok se suočavamo sa ratom u Ukrajini".

Abazović je u odgovoru na komentare Osmani konstatovao da niko nije u stanju da bira vlast u drugoj zemlji.

"Kako je moguće da ćete u Berlinskom procesu najvjerovatnije sjediti sa istim ljudima, koji nažalost ne priznaju Kosovo, a Ohrid (gdje se održava predstojeći sastanak Otvorenog Balkana) je problem? To je ono što ne razumijem", rekao je Abazović.