Regija
0

84 posto Slovenaca Janšinu vladu smatra neuspješnom

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Svoju vladu 84 posto Slovenaca smatra neuspješnom, dok je 14 posto zadovoljno njenim djelovanjem, pokazala je anketa što su je u nedjelju objavile televizijska postaja POP-TV i ljubljanski "Dnevnik", a riječ je o najlošijem rejtingu vlade premijera Janeza Janše do sada u redovnim mjesečnim anketama koje za te medije radi agencija Ninamedia.

Ideju nove vlade koja bi zamijenila Janšinu podržava 44 posto ispitanika, a 36 posto ih vidi izlaz iz sadašnje političke krize u što skorijim prijevremenim izborima, pokazuje rezultat ispitivanja provedenog sredinom sedmice.

Ako bi do prijevremenih izbora došlo, na njima bi najviše glasova, 12,4 posto, dobili Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča, na drugom bi mjestu sa 10,3 posto bila Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, stranka Pozitivna Slovenija (PS) dobila bi 6,2 posto, a Slovenska pučka stranka (SLS) 6 posto glasova, pokazala je anketa.

Slovenski parlament ove sedmice, vjerojatno u srijedu, glasat će o Alenki Bratušek kao mandatarki za sastav nove slovenske vlade. Ako prilikom tajnog glasanja za nju glasa više od polovine zastupnika, dobila bi mandat za sastav nove vlade, a sadašnjoj vladi Janeza Janše bilo bi izrečeno nepovjerenje, no do izbora nove morala bi nastaviti obavljati tekuće poslove.

Alenku Bratušek je za mandatarku kandidirala Pozitivna Slovenija (PS), stranka s najviše zastupnika u sadašnjem parlamentu, a svoje su joj glasove obećali još i Građanska lista (GL), Demokratska stranka penzionera (DESUS), te Socijalni demokrati (SD) s kojima bi se povezala u novu vladajuću koaliciju ako uspije sastaviti vladu.