BiH kao "proširena Hrvatska"
0

80 posto Hrvata želi ukidanje sadašnjeg načina glasanja

Sarajevo-x.com
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Pedesetak posto građana Hrvatske zalaže se za ukidanje prava glasa dijaspori. Dodatnih tridesetak posto smatra da bi glasačko pravo Hrvatima koji žive izvan Hrvatske trebalo znatno reducirati. Ovo znači da 80 posto hrvatskih državljana (koji žive u Hrvatskoj) želi ukidanje sadašnjeg modela glasanja za dijasporu i za Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

Ovo su rezultati istraživanja do kojih je došao Jutarnji list, a koje je rađeno za potrebe jedne političke partije u Hrvatskoj.

Agencija Puls je došla do saznanja da gotovo 80 posto ispitanika podržava ideju da se u Bosni i Hercegovini glasa isključivo u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kojih je pet. Hrvati u BiH do sada su, inače, imali na raspolaganju 130 biračkih mjesta.

Jutarnji list ocjenjuje da je ovo gotovo konsenzualno raspoloženje hrvatskih državljana prema pitanju glasanja Hrvata u BiH i u dijaspori, što bi moglo odrediti pravac ustavnih promjena u Hrvatskoj.

"Hrvatska bi trebala u novom Ustavu pronaći i rješenje za pitanje dvojnog državljanstva Hrvata koji žive na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali rješenje koje bi jasno dalo signal tim Hrvatima da im je BiH 'primarna država'", izjavio je ovom listu Hannes Swoboda, izvjestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku.

U tački 37 Rezolucije Evropskog parlamenta o Hrvatskoj, hrvatsku Vladu se poziva da “preispita politiku dvojnog državljanstva, posebno u slučaju građana sa stalnim prebivalištem u Bosni i Hercegovini”.

Hannes Swoboda je izjavio kako niko ne želi dovesti u pitanje pravo Hrvatske da Hrvatima koji žive izvan nje da državljanstvo, ali je problem u tome što, na dan izbora u Hrvatskoj, BiH izgleda kao da je “proširena Hrvatska”.

"Hrvati koji imaju državljanstvo na dan izbora glasaju i u drugim državama svijeta. Ali to čine u diplomatskim predstavništvima, a ne, naprimjer, u američkim ili njemačkim selima i gradovima kao što se to radi u Bosni i Hercegovini", rekao je Swoboda za Jutarnji list.