Godišnjice
0

51 godina emitovanja TV programa u Srbiji

SRNA
Radio-televizija Srbije /RTS/ danas obilježava 51. godišnjicu emitovanja televizijskog programa, koje je počelo 23. avgusta 1958. godine ekperimentalnim programom Televizije Beograd.

Televizija Beograd od 1992. godine emituje program u sastavu Radio-televizije Srbije, a od 2006. godine u sastavu Radio difuzne ustanove /RDU RTS/.

Drugi program otvoren je 1972. godine, kada je počelo i emitovanje programa u boji, treći kanal počeo je sa radom 1989. godine, a od 1991. godine emituje se i program preko satelita. Pripreme za rad digitalne televizije započete su 2005. godine.

Televizijska proizvodna i emisiona tehnika uspjevala je da prati svjetski tehnološki razvoj, ali je tokom NATO bombardovanja 1999. godine potpuno razorena primarna mreža TV predajnika. Ogromne štete, koje je Televizija pretrpjela na svim punktovima, još se nadoknađuju.

Od početka svog rada Televizija Beograd je prisutna u svijetu, a istorija pamti prvo uključenje u prenos Evrovizije, zatim pomračenje Sunca 1961. godine, prvi interkontinentalni satelitski prenos u Beogradu 1962. godine, te prenos Evropskog atletskog prvenstva 1962. godine.

Od 1963. godine Televizija Beograd redovno učestvuje na svim prestižnim svjetskim TV festivalima i donosi kući nagrade i priznanja. Bogata programska istorija arhivirana je u više stotina hiljada audiovizuelnih filmskih i elektromagnetnih zapisa, fotografija i slajdova i četiri miliona stranica tekstualnih zapisa.

Poslije emitovanja testa, 23. avgusta 1958. godine, u 8.50 časova na ekranu se pojavila slika Meštrovićevog "Pobednika" sa natpisom "Televizija Beograd-eksperimentalni program", praćena poznatom muzičko-vokalnom frazom pjesme "Beograde".

Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će se emitovati u okviru prijepodnevnog i poslijepodnevnog programa.

"Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju. Za vreme Beogradskog sajma imaćete prilike da redovno pratite emisije našeg probnog programa. Program ćemo emitovati od 20 časova do 23 časa. Redovni program televizijskog studija počeće 1. oktobra", rekla je tada Olga Nađ.

Tog dana je na "zadatku" bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.

"Večernje Novosti" 23. avgusta pišu da je zahvaljujući TV programu samo ispred izloga "Turistekspresa" svečanom otvaranju Sajma prisustvovalo oko 200 terazijskih prolaznika.

Danas, i poslije pedeset jedne godine, čitava filozofija Televizije Beograd staje u slogan upućen građanima - "Vaše pravo da znate sve".