Crna Gora
0

4,13 miliona eura žrtvama deportacija iz 1992.

Sarajevo-x.com
Miraš Radović
Miraš Radović
Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović saopćio je sinoć da je postignuto sudsko poravnanje u iznosu od 4,13 miliona eura u 42 procesa po tužbama zbog deportacije bosanskih Muslimana i Srba u maju 1992. godine.

Prije četiri godine protiv crnogorske vlasti ponesena je prva prijava zbog deportacija Muslimana i Srba u Republiku Srpsku koje su se dogodile prije 16 godina.

Advokatska kancelarija Prelević 6. decembra predala je 40 tužbi za obeštećenje, a sedam od njih su podnijeli oni koji su preživjeli deportacije, a kao tužioci se, mimo preživjelih, pojavljuju i njihovi srodnici, kao i srodnici izručenih koji su stradali na području BiH, javljaju crnogorske Vijesti u izdanju od petka.

Nakon poravnanja od 4,13 miliona eura, sudski postupak se više neće moći otvoriti.

Ministar Radović je istakao da se ovakvim rješenjem utvrđuje pravičan odnos prema tužiocima i da ona predstavljaju izraz odgovornog, humanog i solidarnog odnosa prema patnjama tužilaca.

"U atmosferi stalnog unapređivanja bilateralnih odnosa sa BiH, državni vrh Crne Gore uspostavio je dobru komunikaciju sa relevantnim subjektima u Sarajevu i uz puno međusobno razumijevanje došlo se do okvira uslova da se pokrenuti sudski sporovi okončaju", kazao je Radović, dodajući da je najvažniji osnov bio stepen srodstva.