{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


4,13 miliona eura žrtvama deportacija iz 1992.

S
26.12.2008. u 09:00
0
5
4,13 miliona eura žrtvama deportacija iz 1992.
0
4,13 miliona eura žrtvama deportacija iz 1992.
Miraš Radović
Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović saopćio je sinoć da je postignuto sudsko poravnanje u iznosu od 4,13 miliona eura u 42 procesa po tužbama zbog deportacije bosanskih Muslimana i Srba u maju 1992. godine.
Prije četiri godine protiv crnogorske vlasti ponesena je prva prijava zbog deportacija Muslimana i Srba u Republiku Srpsku koje su se dogodile prije 16 godina.

Advokatska kancelarija Prelević 6. decembra predala je 40 tužbi za obeštećenje, a sedam od njih su podnijeli oni koji su preživjeli deportacije, a kao tužioci se, mimo preživjelih, pojavljuju i njihovi srodnici, kao i srodnici izručenih koji su stradali na području BiH, javljaju crnogorske Vijesti u izdanju od petka.

Nakon poravnanja od 4,13 miliona eura, sudski postupak se više neće moći otvoriti.

Ministar Radović je istakao da se ovakvim rješenjem utvrđuje pravičan odnos prema tužiocima i da ona predstavljaju izraz odgovornog, humanog i solidarnog odnosa prema patnjama tužilaca.

"U atmosferi stalnog unapređivanja bilateralnih odnosa sa BiH, državni vrh Crne Gore uspostavio je dobru komunikaciju sa relevantnim subjektima u Sarajevu i uz puno međusobno razumijevanje došlo se do okvira uslova da se pokrenuti sudski sporovi okončaju", kazao je Radović, dodajući da je najvažniji osnov bio stepen srodstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Vjerujete li bh. pravosuđu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: