Regija
14

23. godišnjica pada Vukovara: Hiljade ljudi odaje počast žrtvama

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Hiljade građana iz svih dijelova Hrvatske i cijelog regiona pristiže pred Opću bolnicu Vukovar gdje će danas početi obilježavanje 23. godišnjice pada Vukovara, datuma koji se u Hrvatskoj obilježavanja kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

Građani iz svih dijelova Hrvatske i regiona su još juče počeli dolaziti u Vukovar. Grad je prepun autobusa, automobila i motociklista koji su stigli u Vukovar iz brojnih hrvatskih gradova.

Na gotovo svakoj kući je postavljena državna zastava, a na svakom prozoru je zapaljena svijeća za nevine žrtve Vukovara.

Prisutni nose državna i vojna obilježja. Ni kiša koja pada u Vukovaru nije spriječila ni one najmlađe, ni najstarije da prisustvuju današnjem obilježavanju.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom - "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta“, počet će danas u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će učesnici obilježavanja u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na Memorijalnom groblju će brojne državne i druge delegacije kao i brojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, te će biti služena misa zadušnica.

Kolonu sjećanja, koja će do Memorijalnog groblja proći kroz nekoliko vukovarskih ulica, predvodit će pripadnici 4. bojne 3. gardijske brigade zajedno sa pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama Grada Vukovara.

Nakon dolaska Kolone sjećanja na Memorijalno groblje učesnici će na grobove poginulih i ubijenih branitelja i civila položiti vijence i cvijeće.

Poslije  polaganja će biti održana i molitva za žrtve iz Domovinskog rata Grada Vukovara koju će predvoditi monsinjor Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Od zvaničnih delegacija zajednički vijenac na spomen obilježje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata bit će položen u ime  predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, hrvatskog premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke kao i u ime Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, 204. vukovarska brigada HV i 4. bojna 3. gardijske brigade ZNG, Grada Vukovara i braniteljske udruge grada Vukovara i u ime gradova i općina prijatelja Grada Vukovara.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Povodom današnjeg obilježavanja u predvečernjim satima će biti upriličeno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.