{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"2009. će biti godina Balkana"

F
21.10.2008. u 11:02
0
17
"2009. će biti godina Balkana"
0
"2009. će biti godina Balkana"
Foto: AP
Čak i ako blokada Lisabonskog ugovora oteža novi val proširenja, godina 2009. bit će "godina Balkana", posebno zbog završetka pristupnih pregovora s Hrvatskom, izjavio je evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.
"Sljedeća bi godina, po meni, mogla biti godina Balkana", kazao je Rehn u ponedjeljak u razgovoru za francusku novinsku agenciju France Presse, navodeći Hrvatsku kao najnapredniju od zemalja tog područja i moguću 28. članicu Evropske unije.

Hrvatska bi pregovore mogla zaključiti "tokom 2009." pod uvjetom da Zagreb ispuni "sve pristupne kriterije", kazao je Rehn dvije sedmice prije objavljivanja, 5. novembra, godišnjih izvještaja o napretku zemalja koje su na putu prema Uniji.

Vlada u Zagrebu, objasnio je Rehn, mora pojačati napore na području pravosuđa, posebno kada se radi o "konkretnim i uvjerljivim" mjerama suzbijanja korupcije i kriminala. Također se moraju pokazati "zadovoljavajućim" planovi za restrukturiranje šest hrvatskih brodogradilišta.

Više evropskih čelnika, među kojima i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy te njemačka kancelarka Angela Merkel, kategorički odbijaju svako proširenje Unije, pa tako i pristup Hrvatske, bez stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Rehn, međutim, ne vidi nikakvu "kontradikciju" između odgađanja stupanja na snagu tog ugovora i predviđenog ulaska Hrvatske.

"Čak i najsporiji vremenski okvir za stupanje na snagu Lisabonskog ugovora brži je od najbržeg vremenskog okvira za pristupanje Hrvatske", kazao je Rehn ne objasnivši podrobnije svoje riječi.

Za Hrvatsku postoji rizik da ne bude spremna na pristupanje 2010., koja se sve češće spominje kao godina stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, navodi AFP.

Čak i ako se tehnički pregovori dovrše 2009., 27 članica EU-a mora zatvoriti političke rasprave i odrediti datum prijema. A svaka još mora ratificirati pristupni sporazum s Hrvatskom.

Što se Srbije tiče, kazao je Rehn, još uvijek postoji nada da će ona sljedeće godine prijeći važnu etapu ako u decembru glavni tužitelj Haškoga suda (ICTY) Serge Brammertz pozitivno ocijeni saradnju Srbije sa Sudom. Tada bi, naime, mogao stupiti na snagu sporazum Srbije s EU-om o stabilizaciji i pridruženju.

"Realno bi tada bilo raditi na statusu kandidata Srbije prije kraja 2009.", kazao je Rehn.

Od Albanije, Crne Gore i BiH Unija očekuju "kredibilan bilans" stupanja na snagu sporazuma o pridruživanju koje su te tri zemlje potpisale s EU-om kako bi ih se ohrabrilo da službeno zatraže zahtjev za kandidaturu.

Zbog izostanka napretka, "čini mi se teškim savjetovati da se 5. novembra otvore pristupni pregovori s Makedonijom", kazao je Rehn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: