Zbog poticanja na ubistvo
0

15 godina zatvora Joci Amsterdamu

FENA
Sreten Jocić
Sreten Jocić
Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, kojem se sudi pred srbijanskim Posebnim sudom za organiziranje ubistva suvlasnika sedmičnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u četvrtak je pred Višim sudom u Beogradu, u drugom postupku, osuđen na 15 godina zatvora zbog poticanja na ubistvo.

U obrazloženju presude sutkinja Maja Ilić rekla je kako je tokom suđenja utvrđeno da je u julu 1995. godine Jocić nagovorio Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića zvanog Goksi, a tom prilikom stradala je i Marjanovićeva djevojka, dok su tri osobe ranjene, prenijela je srbijanska agencija "Beta".

U postupku za ubistvo Pukanića i Franjića, suđenje Jociću i članovima njegove skupine optužene za taj zločin započelo je 20. aprila pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu (Posebni sud).

U dosadašnjem toku postupka optuženici su, iznoseći svoju odbranu, odbacili krivicu za djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, a nastavak suđenja najavljen je za 8. juli kada se očekuje početak dokaznog postupka.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. oktobra 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubistva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 miliona eura, nakon dužeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske kompanije u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić skupa sa Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je povrijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Jocić je uhapšen krajem aprila 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produžavan, a Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićevog ubistva, u pritvoru je otkako je uhapšen 31. maja 2009. u Beogradu.

Kuzmanović, također osumnjičenik za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubistvo, uhapšen je u Beogradu 30. maja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Grupa kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podigao optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubistvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. februara vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić, kad ga je Hrvatskoj krajem februara izručila Bosna i Hercegovina pošto se na početku februara predao tamošnjim vlastima.