{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


15 godina zatvora Joci Amsterdamu

F
3.6.2010. u 14:12
0
9
15 godina zatvora Joci Amsterdamu
0
15 godina zatvora Joci Amsterdamu
Sreten Jocić
Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, kojem se sudi pred srbijanskim Posebnim sudom za organiziranje ubistva suvlasnika sedmičnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u četvrtak je pred Višim sudom u Beogradu, u drugom postupku, osuđen na 15 godina zatvora zbog poticanja na ubistvo.
U obrazloženju presude sutkinja Maja Ilić rekla je kako je tokom suđenja utvrđeno da je u julu 1995. godine Jocić nagovorio Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića zvanog Goksi, a tom prilikom stradala je i Marjanovićeva djevojka, dok su tri osobe ranjene, prenijela je srbijanska agencija "Beta".

U postupku za ubistvo Pukanića i Franjića, suđenje Jociću i članovima njegove skupine optužene za taj zločin započelo je 20. aprila pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu (Posebni sud).

U dosadašnjem toku postupka optuženici su, iznoseći svoju odbranu, odbacili krivicu za djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, a nastavak suđenja najavljen je za 8. juli kada se očekuje početak dokaznog postupka.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. oktobra 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubistva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 miliona eura, nakon dužeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske kompanije u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić skupa sa Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je povrijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Jocić je uhapšen krajem aprila 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produžavan, a Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićevog ubistva, u pritvoru je otkako je uhapšen 31. maja 2009. u Beogradu.

Kuzmanović, također osumnjičenik za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubistvo, uhapšen je u Beogradu 30. maja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Grupa kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podigao optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubistvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. februara vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić, kad ga je Hrvatskoj krajem februara izručila Bosna i Hercegovina pošto se na početku februara predao tamošnjim vlastima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: