|

11. juna gay parada u Splitu

11. juna gay parada u Splitu
0
F
FENA
13.1.2011. u 15:37
23
komentara
0

dijeljenja
11. juna gay parada u Splitu Foto: AP
U Splitu će se 11. juna održati Povorka ponosa LGBT, prva takve vrste izvan Zagreba, najavila je danas na konferenciji za novinare Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe "Kontra".
Junski Gay Pride u Splitu uz "Kontru" i "Iskorak" organizira i splitska feministička udruga "Domine".

Po planu organizatora povorka će proći od Đardina preko Marmontove ulice i Rive do Peristila gdje će se održati prigodan program. Riječ je o prosvjednom maršu za prava lezbijki, gay-muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT), a ovogodišnja je tema pravo na zaštitu porodičnog života istospolnih parova, kazala je Nataša Pršir iz "Kontre".

Već smo poslali zahtjev za održavanje splitske povorke gradskim službama u Splitu, pa očekujemo odgovor je li termin 11. juna slobodan ili je tada već dogovorena neka druga priredba, kazala je Sanja Juras. Nadamo se, dodala je, pozitivnu odgovoru te vjerujem kako neće biti nikakvih problema tokom marša.

Osim parade, čulo se, svakog 11. u mjesecu, počevši od februara, organizirat će se informativne i edukativne aktivnosti o pravima LGBT osoba. Prva će početi projekcijom dokumentarnog filma o početku LGBT pokreta i raspravom "Od Stonewalla do Splita", a popratit će ih tribine, radionice, projekcije, izložbe i konferencije, kazao je koordinator "Iskoraka" Edo Bulić.

Novinare je zanimalo zašto je baš Split odabran za gay paradu, a odgovoreno im je "zbog dosta zahtjeva lokalne LGBT zajednice".

Izvršna koordinatorica "Domina" Mirjana Kučer objasnila je kako su odnosi njihove udruge s "Kontrom" i "Iskorakom" izvanredni pa su smatrali razumljivim da zajedno prirede tako nešto u Splitu.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...