LDP
0

11. juli kao Dan sjećanja na žrtve u Srebrenici

FENA
Poslanici Liberalno-demokratske partije na sastanku s predstavnicima nevladinih organizacija podržali su u četvrtak inicijativu da Skupština Srbije prihvati rezoluciju Evropskog parlamenta o ustanovljavanju 11. jula kao Dana sjećanja na zločine u Srebrenici.

Poslanica LDP-a Nataša Mićić istaknula je da je osuda zločina počinjenih tokom ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije moralna obaveza Srbije i uslov njezinih evropskih integracija.

Ona je kazala da je ta stranka već ranije Skupštini predložila usvajanje deklaracije o obavezama državnih organa Srbije u ispunjavanju odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ), čiji bi sastavni dio postala i inicijativa o prihvaćanju rezolucije Evropskog parlamenta.

Podsjetivši da ranije podnesene inicijative o osudi zločina počinjenih devedesetih godine nisu nailazile na podršku, Mićić je ocijenila da u vezi s tim pitanjem u Srbiji „vlada politika opravdavanja počinjenih zločina ili relativizacija genocida počinjenog u Srebrenici".

Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija "Žene u crnom" i Fonda za humanitarno pravo.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, prenosi Tanjug, ranije u četvrtak saopćili su da su Skupštini predložili usvajanje rezolucije kojom bi 11. juli bio proglašen za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i sve žrtve ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.