Regija
0

100 godina islama u Hrvatskoj: Muslimani primjer za sve vjerske zajednice u svijetu

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Odluka Hrvatskog sabora donesena na današnji dan 1916. godine o priznanju islama u Hrvatskoj bila je dalekovidna i jednoglasna odluka kojoj se divimo i proslavljamo je, kazao je zagrebački muftija Aziz efendija Hasanović u uvodnom obraćanju na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) upriličenoj povodom obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog islama u Republici Hrvatskoj.

Ta odluka je bila presudna u razvijanju islama i muslimana koji su se organizirali u Islamsku zajednicu koja je stabilna, mada je prošla mnoge izazove, uspone i padove, ali je ostala i opstala promičući univerzalne vrijednosti i bila konstruktivnim faktorom društva, čak i u Domovinskom ratu u Hrvatskoj u kojem je preko stotinu muslimana dalo svoje živote, kazao je Hasanović.

Dodao je sa je navedeni zakon, donesen 27. aprila 1916, imao svoj razvojni kontinuitet, te da su 2002. godine hrvatska vlada i Mešihat IZ u RH potpisali ugovor od zajedničkog interesa koji daje sva prava članovima IZ-a koja jedan musliman ili muslimanska trebaju imati.

"Danas smo postigli vrhunac odnosa koje promičemo kao primjer svima koji, nažalost, imaju probleme u svojim zajednicama. Mi ne govorimo o suživotu, već živimo život“, kazao je muftija Hasanović. Naglasio je kako IZ u RH podstiče vjerske zajednice širom svijeta da promoviraju slične odnose, jer kako je naglasio "narodi svoju zrelost pokazuju odnosom naspram manjinskim zajednicama, Republika Hrvatska je najbolji primjer tih odnosa". Na kraju je poručio kako je IZ u RH graditi i ubuduće odlične odnose sa drugim vjerskim zajednicama, posebno sa katoličkom zajednicom kao najbrojnijom zahvalivši kardinalu Josipu Bozaniću na saradnji.Svečana akademija povodom 100 godina institucionalnog islama u Hrvatskoj održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Islamska zajednica u Hrvatskoj danas obilježava 100 godina otkako je tadašnji Sabor donio zakon o zvaničnom priznanju islama čime je ovu religiju izjednačio sa drugim religijama u Hrvatskoj. Svečanoj akademiji prisustvuju predstavnici državnog vrha Hrvatske, najviši predstavnici država među kojima predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, kao i predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, Evrope i svijeta među kojima reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i predsjednik Diyaneta Turske Mehmet Gormez.