Iz dnevnika Ratka Mladića
0

'10 miliona da isprašimo Hrvate i Muslimane'

Sarajevo-x.com
I u današnjem izdanju, beogradski Blic nastavlja s objavljivanjem detalja iz privatnog ratnog dnevnika najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića.

Mladićev dnevnik koji je, kako piše Blic, vođen u 'samo predvečerje Dejtonskog sporazuma', govori najviše o nabavljanju oružja, umiješanosti novca iz SAD-a u ratne događaje u BiH i Hrvatskoj, te dijeljenje teritorije na prostorima bivše Jugoslavije.

U bilješkama Ratka Mladića nalaze se dokazi o susretima s američkim biznismenima srpskog porijekla, konkretno s milijarderom Brankom Tupanjcem, jednim od najbogatijih Srba u svijetu, od kojeg je 1995., u beogradskom hotelu Moskva, pokušao izvući novac kojim bi nastavio akcije etničkog čišćenja BiH. Od Tupanjca je tad dobio 3.000 dolara i sat marke Omega, no o velikim svotama novca Mladić ne piše ništa.

U nastavku zapisa iz 1995. godine, Mladić piše o svojim težnjama da pridobije nekog američkog političara.

'Politika je biznis, imam čoveka...predsednika Demokratske partije u Čikagu...

On kaže da se sa malo para može učiniti svašta, a ja sam za to išao kod Miloševića( Karadžić nema para) i sada pre petnaest dana zove me i kaže ja ću dovoditi ljude iz Senata u hotel i treba im gurati lovu. On mi je rekao da bi trebalo kupiti JAT.' Većina zabilježenog u dnevniku je nerazgovjetna i nečitka, no jasno se vidi da je Mladić zajedno s političkim vrhom tadašnje Srbije pokušao od SAD-a izvući novac da bi raselio muslimane i Hrvate iz BiH, te da su čak i izračunali koliko bi novca stanovnici trebali dobiti da zauvijek napuste državu.

'Ja sam rekao da se povuku granice, da se preseli narod, ali sam im rekao i da će to koštati osam miliona dolara.

Klinton je rekao no problem. Četiri miliona dolara, a ostalo bi bilo namireno od Evrope. Ako bi SAD rekle napred.. onda nema problema.

Šta bi dobili: sa osam miliona mogla bi se država opraviti; Srbi bi isprašili Muslimane i Hrvate; Ja sam računao da po glavi stanovnika dobiju 15.000 dolara.

'U SAD kongresmena i senatora kupiš kao advokata i on radi za tebe. To moramo. Ovako rat možemo završiti, nismo ovo ni probali. Moje pitanje je - kojim parama ih kupiti? Odgovor: za početak nam treba 10 miliona dolara.

Arapi imaju 15 do 20 ljudi koji rade kod njih, a moj koncept je da dobijem većinu; Treba nam jak čovek.', stoji u bilješkama.