vijesti
0

Razvoj turizma: Uređenje vodopada Plive, sanacija toka Trebižata, slapova Kravice i Koćuše

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma u ovoj će godini, zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH dodijeljenim ovom ministarstvu iz budžeta za 2013. godinu, realizirati tri projekta kojima je cilj razvoj turističkih destinacija, te očuvanje prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Riječ je o projektima revitalizacija Pašine tabije u Počitelju, uređenje desnog boka vodopada Plive u Jajcu, te sanacija donjeg toka Trebižata, slapova Kravice i Koćuše.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić istaknula je za Agenciju Fena da su sva tri projekta od izuzetnog značaja za daljnji napredak ovih turističkih destinacija, kao i zaštite bh. kulturno-povijesnoga i prirodnoga naslijeđa.

"Ovo je samo nastavak našeg dugogodišnjeg rada na ovim turističkim destinacijama na kojima želimo unaprijediti turističke potencijale ovih regija, ali i zaštititi njezine prirodne ljepote", kazala je ministrica Đurić.

Navodi da u prilog tome govori i nedavni susret s načelnikom Općine Čapljina, s kojim su dogovorene daljnje aktivnosti kada je u pitanju srednjovjekovni grad Počitelj, gdje Federalno ministarstvo okoliša i turizma daje punu potporu toj općini u tehničkom, stručnom i finansijskom smislu.

Cilj je, navodi ministrica, da se srednjovjekovni grad Počitelj, koji je pogotovo u ljetnom dijelu sezone izuzetno interesantan turistima, što prije dovede u stanje samoodrživosti. Za njegovu je obnovu Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i Vlada Federacije BiH tokom proteklih godina uložilo oko pet miliona KM.

"Dogovoreno je da će Općina Čapljina u što skorije vrijeme uraditi Projektni zadatak za izradu Plana upravljanja turističkom destinacijom i kulturno-povijesnim i prirodnim naslijeđem, što će biti polazni zakonski dokument za sve daljnje aktivnosti. Također je dogovoreno da će se u proceduru pokrenuti uspostava javne ustanove koja će biti zadužena za gospodarenje ovim turističkim atraktivnim lokalitetima, a što će doprinijeti zaštiti i njihovom napretku", naglasila je.

Federalna vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Transfer za sanaciju Počitelja" utvrđenog budžetom FBiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 350.000 KM.

Cilj projekta jest očuvanje tradicije i kulturne baštine te uklapanje u prirodni ambijent čime će ova dobra predstavljati dio turističke ponude područja u kome se nalaze. Istovremeno će ovi objekti, koji su od ambijentalne vrijednosti, postati dio kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Sredstva će biti raspodijeljena za izvođenje radova na revitalizaciji Pašine tabije i nadzor nad izvođenjem radova. Planirani radovi, za koje je izdvojeno 325.000 KM, uključeni u drugu fazu revitalizacije Pašine tabije, odnose se na multimedijalni centar, Kulu stražara, scenu s gledalištem, sanitarni blok s pomoćnim prostorijama, vidikovac sa stazama, te uređenje vanjskih površina i prilaza.

Također, Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Transfer za sanaciju korita vodopada Plive – Jajce" za 2013. godinu istom ministarstvu u iznosu od 350.000 KM.

Za izradu projektne dokumentacije za završno uređenje desnog boka vodopada Plive u Jajcu bit će izdvojeno 50.000, a za izvođenje radova i nadzor 300.000 KM.

Na ovaj način bit će zaštićeni i sanirani dijelovi sedrenog masiva koji su nakon prethodne konstruktivne sanacije desnog boka vodopada ostali nezaštićeni od daljnjeg urušavanja, te urediti pristupna staza (šetnica) ili drveni most i vidikovac na toj strani vodopada.

Predviđena je i sanacija i uređenje postojećeg puta za interventna vozila na lijevoj obali Vrbasa, natkrivanje vidikovca na lokaciji bivšeg Paviljona, postavljanje ograde, klupa za sjedenje, korpi za otpatke i drugih sadržaja, te rasvjete za cijeli prostor, posebno vodopad.

Vlada FBiH donijela je i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2013.godinu za sanaciju donjeg toka Trebižata i slapova Kravice i Koćuše u iznosu od 400.000 KM.

Sredstva od 35.000 KM bit će iskorištena za izradu projektne dokumentacije, odnosno izradu glavnih projekata uređenja pješačkih staza u zoni pješačkog mosta, sanitarnog čvora i kupališta s potrebnim parkovnim mobilijarom i rasvjetom glavnog objekta na ulaznom dijelu.

Za izgradnju pješačkog turističkog mosta preko Trebižata u zoni kupališta, te za izvođenje radova na uređenju pješačkih staza u zoni pješačkog mosta, sanitarnog čvora i kupališta predviđeno je 350.000 KM, dok se ostatak sredstava od 15.000 KM odnosi na nadzor nad izvođenjem radova.