Svečano u domovima
36

Ramazanski bajram s radošću dočekan i u Bugojnu

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Svečano je danas i u domovima stanovnika Bugojna, koji proslavljaju jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram.

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u Kulturnom centru princeze Dževhere, u koji su stigli vjernici iz svih dijelova grada.

Uz njih su bili građani iz susjednih općina, ali i Bugojanci koji su na privremenom radu u nekim evropskim zemljama, a praznik su željeli provesti s rodbinom u rodnom kraju.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je glavni bugojanski imam Vehid ef. Arnaut koji je, tom prilikom, održao i prigodnu hudbu.

Ukazao je na potrebu institucionalnog djelovanja, kako u okviru Islamske zajednice, tako u Bosni i Hercegovini, i povratka ljudi njihovim moralnim vrijednostima.

U motelu "Heko" jutros je upriličen tradicionalni prijem glavnog imama za predstavnike vjerskog, političkog, i javnog života grada, a u džematu Glavice danas će u 13 sati biti proučen Mevlud.

Sutra, na Dan šehida, planiran je obilazak Centralnog šehidskog mezarja, kao i mezarja u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima.