Protokolarna sjednica
4

Raguž kritikovao odnos Skupštine HNK prema stanju sigurnosti i zdravstva u kantonu

G. Š.
Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona jedina u Bosni i Hercegovini nema direktan prenos sjednica. Zbog toga je kako kaže zastupnik oporbene Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž je transparentnost rada upitna.

“Na današnjoj sjednici Skupštine HNK teme su samo protokolarne, one koje se provlače za rad skupštine čisto da se opravda svoje djelovanje”, kaže Raguž. On ističe da Iu današnjem radu Skupštine HNK nema neke suštine.

U Nacrt plana rada gdje se spominje transparentniji rad Skupštine i bolja suradnja s medijima on je dao prijedlog da se sjednice skupštine prenose uživo.

“Hercegovačko-neretvanska županija je jedina čije se sjednice ne prenose u živo u 21 stoljeću, u eri brzog interneta i internet tehnologije, jedina Skupština koja nema tu transparentnost rada”, ustvrdio je Raguž.

Što se tiče drugih zaključaka kako naglašava Raguž zaključak o sigurnosti je sukus rasprave koja je bila na jednoj od prethodnih sjednica vezanih za ovu tačku dnevnog reda.

“Što se tiče zaključaka o izvješću rada zavoda za Javno zdravstvo tu su također stavljeni neki paušalni zaključci gdje nije usvojen moj prijedlog da se napravi multidisciplinarna analiza o razlogu porasta kardiovaskularnih i malignih oboljenja, od nazad četiri godine u kantonu. O razlogu previsoke stope mortaliteta novorođenčadi od 14 posto, dok je svjetski prosjek u razvijenim zemljama 2 do 3 posto”, kazao je Raguž.

“Ovo je jedna tako reći protokolarna sjednica Skupštine da se obavi taj nužni nus proizvod rada, to jeste da trpe nas zastupnike u Skupštini, a oni u Vladu jednostavno mogu raditi šta hoće. Ovo je čisto da zadovolje rad Skupštine”, kazao je Raguž.

Iako je pitanje sigurnosti HNK bilo jedno od ključnih ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda nije došao.