Nedovoljno sjedišta
906

Putnici ogorčeni: Od Mostara do Sarajeva morali stajati u autobusu iako su kupili kartu

G. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Procvat turističke sezone u Mostaru u zadnje vrijeme sve češće iznanađuje prevoznike putnika koji se suočavaju sa gužvama i velikim brojem korisnika javnog prijevoza , te nisu u mogućosti svima osigurati propisnu vožnju, što izaziva određena nezadovoljstva.

Takav primjer večeras se dogodio u autobusu komapnije Autoprevoz Mostar koji je prevozio putnike na liniji od Mostara do Sarajeva, gdje je veliki broj putnika bio primoran stajati iako je svako morao platiti punu cijenu autobusne karte, da bi došao do željenog cilja.

Kako nam javlja jedna čitateljica tražili su dodatni autobus, ali im nije osiguran. To je izazvalo veliko negodovanje putnika i stvorilo ružnu sliku turistima koji su se zatekli u autobusu na navedenoj liniji, ali o javnom prevozu u BiH.

Dodatno je putnike razočarala i činjenica da uprkos velikoj gužvi na ovoj autobusnoj liniji nema konduktera ni pomoćnog vozača, pa je sav teret pao na samo jednu osobu, koja vozi autobus i sprema prtljagu i naplaćuje karte.

"Ovo je strašno i nedopustivo, ako je veliki broj putnika trebali bi imati rezervni autobus ili barem kombi, a nikako dozvoliti ovakav nered", kaže nam ogorčena čitateljica koja je bila osuđen na stanjane iako je platila punu cijenu autobusne karte za svoju vožnju.

Da je uistinu večeras na liniji od Mostara do Sarajeva bio mnogo veći broj putnika od očekivanih, potvrdio nam je šef saobraćaja kompanije Autoprevoz Emir Đulić.

On tvrdi da se gužva stvorila u zadnji trenutak i da je kompanija imala namjeru angažovati drugi autobus, ali da niko od putnika nije želio da ga čeka.

"Ovo nije prvi put da se suočavamo sa ovakvim problemima, jer kod nas ljudi nemaju naviku da rezervišu autobusnu kartu iako im je to omogućeno i putem telefona i interneta, tako da mi zaista nažalost ne možemo predvidjeti kad je povećan broj putnika", kaže Đulić za Klix.ba.

Dodaje kako je putnicima bilo rečeno da će doći drugi autobus i da sačekaju, ali da niko to nije želio jer su svi imali neke planove vezane za taj termin.

"Ni nama nije u interesu da se autobusi opterećuju ni da su putnici nezadovoljni, ali u tom trenutku na stanici nije bio slobodan ni jedan autobus koji je mogao krenuti istoga trenutka", pojasno nam je Đulić.

Dodao da po zakonu, na relaciji od Mostara do Sarajeva uz vozača nije nužan angažman pomoćnog vozača niti konduktera za naplatu karata, te da on tim poslom ne bi ni bavio kad bi putnici poštovali pravila i kupili karte na stanici, ali da se ni gužve ne bi događale kad bi svi svoje putovanje rezervisali.

S druge strane, prema njegovim riječima, gužve mogu biti i jedan dobar nagovještaj povratka putnika u javni prijevoz, koji je tokom pojave koronavirusa pretrpio ogromne gubitke i linije doslovno prepolovio.