Saznaje Klix.ba
163

Prvi put u BiH dolazi predsjednik Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura

D. Be.
Linos-Alexandre Sicilianos
Linos-Alexandre Sicilianos
Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Linos-Alexandre Sicilianos u aprilu će doći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, ekskluzivno saznaje Klix.ba.
Iz dobroobaviještenih izvora saznajemo da je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava prihvatio poziv predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića.

Prema programu posjete predsjednik Sicilianos, porijeklom iz Grčke, će prisustvovati svečanoj sjednici Ustavnog suda BiH, a kojoj će nazočiti i predsjednici najviših sudova u našoj zemlji.

Saznajemo da će prvi čovjek Evropskog suda za ljudska prava prilikom posjete Sarajevu održati i sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, kao i sa delegacijom Parlamentarne skupštine BiH.

Treba istaći da posjeta Sicilianosija nema nikakve veze sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u entitetu Republika Srpska niti sa krizom koja je nastala nakon toga, a tiče se zahtjeva srpskih predstavnika o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Također, njegov dolazak nema veze ni sa Mišljenjem Evropske komisije gdje se također govori o reformama u Ustavnom sudu BiH.

Ovo će biti prvi put da u Bosnu i Hercegovinu dolazi predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a prije naše zemlje u regionu je samo službeno posjetio Crnu Goru.

Sicilianos će, kako nezvanično saznajemo, održati izlaganje sudijama Ustavnog suda BiH i predsjednicima najviših sudova u BiH o tome kako sudovi u BiH u očima Evropskog suda ispunjavaju obaveze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.