vijesti
1

Produžena saradnja Raiffeisen banke i akademije likovnih umjetnosti Sarajevo

FENA
Likovna akademija u Sarajevu
Likovna akademija u Sarajevu
Direktor Raiffeisen banke BiH Michael Mueller i prodekan za međunarodnu saradnju Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo Srđa Hrisafović potpisali su danas Memorandum o nastavku saradnje između te dvije institucije.

Ovim je dokumentom potvrđen nastavak dosadašnje četverogodišnje saradnje u okviru koje studenti ALU Sarajevo izlažu djela u galeriji banke, čime se afirmiraju najbolji studenti te obrazovne institucije.

Michael Mueller je istaknuo nakon potpisivanja Memoranduma da je protekle četiri godine obilježila uspješna i vrlo ugodna saradnja s Akademijom, kao i da je pravljenje galerije bilo planirano još tokom izgradnje zgrade uprave banke u Sarajevu.

  • Imamo jako puno pozitivnih reakcija naših klijenata na izložbe studenata Akademije i ovu saradnju. Do sada je već realizovano 30 kolektivnih i četiri pojedinačne izložbe najboljih studenata Akademije - istaknuo je on.

Srđa Hrisafović naglasio je značaj izlaganja studentskih radova u okrilju Banke, uz ocjenu da mnogi od njih izlažu prvi put, kao i da prvi put imaju priliku da prodaju slike.

Također, Michael Mueller ovom je prigodom uručio i jednokratne stipendije za šest najboljih studenata Akademije u iznosu od po 1.000 KM.

Riječ je o studentima koji će radove tokom ove godine izlagati u Raiffeisen galeriji - Iman Gavrankapetanović s Odsjeka za grafički dizajn, Albina Tursunović s Odsjeka grafike, Enis Karić s Odsjeka kiparstvo, Bakir Terzimehić s Nastavničkog odsjeka, Valentin Varga s Odsjeka slikarstvo te Lamija Radončić s Odsjeka za produkt dizajn.

Radovi nagrađenih studenata ALU već su postavljeni u galeriji banke, a posjetioci će je moći pogledati u narednih mjesec dana.