Pet savjeta
5

Preporuke Ministarstva zdravlja RS roditeljima za vrijeme pandemije

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je pet mjera predostrožnosti roditeljima kako bi izbjegli infekciju.

Koronavirus može zahvatiti ljude bilo koje dobi, ali do sada nisu zabilježeni smrtni slučajevi kod djece. Virus je smrtonosan u rijetkim slučajevima, uglavnom među starijim osobama sa postojećim medicinskim stanjima i hroničnim oboljenjima.

Trudnice bi trebalo da se pridržavaju odgovarajućih mjera opreza da bi se zaštitile od izloženosti virusu i što kraćem roku da potraže medicinsku pomoć ukoliko imaju simptome. Ne postoji dovoljno dokaza koji bi utvrdili da li se virus prenosi sa majke na bebu tokom trudnoće i kakav je potencijalni uticaj na bebu.

U slučaju da je majka zaražena koronavirusom trebala bi da nastavi sa dojenjem zbog velike uloge majčinog mlijeka, ali treba preduzeti mjere opreza zbog rizika prenošenja virusa putem respiratornih kapljica.

Često perite ruke sapunom i toplom vodom i dezinfikujte sredstvom na bazi alkohola

Virus se prenosi respiratornim kapljicama prilikom kašljanja i kijanja, direktnim kontaktom, te dodirom površina zagađenih virusom. Još uvijek nije u potpunosti sigurno koliko dugo virus preživljava na površinama, ali ga dezinfekciona sredstva uništavaju.

Kada kašljete ili kišete pokrijte usta i nos maramicom ili laktom

Upotreba maske savjetuje se ukoliko imate respiratorne simptome (kašljanje i kihanje) kako bi zaštitili druge.

Izbjegavajte bliski kontakt sa svima koji imaju simptome prehlade ili gripa

Preporučeno je pridržavanje mjera samoizolacije i ostanak u kući tokom pandemije. Ukoliko član porodice pokazuje simptome potrebno je u što kraćem roku potražiti medicinsku pomoć.

Obavijestite ljekara ako imate povišenu temperaturu, kašalj ili teško dišete

Simptomi uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje (nedostatak daha, kratak dah). U težim slučajevima infekcija može prouzrokovati upalu pluća, bolove u grudima i osjećaj nedostatka daha. Rijetko, bolest može biti fatalna.

Izbjegavajte neposredan nezaštićeni kontakt sa živim životinjama i površinama koje su u dodiru sa životinjama

Detaljne preporuke resornog ministarstva iz RS pročitajte ovdje.