Danas u 13 sati
113

Predsjednici stranaka idu u OHR na konsultacije o Izbornom zakonu

N. V.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
U OHR-u će danas u 13 sati biti održan sastanak sa predstavnicima političkih stranaka, potrđeno je za Klix.ba.

Na konsultacije dolaze predsjednici sedam političkih stranaka iz Federacije BiH, očigledno zbog planova o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Visoki predstavnik je prije nekoliko dana već pozivao političke stranke, ali telefonom, kako bi razgovarali o njegovom planu da iskoristi Bonske ovlasti s ciljem izborne reforme. Nakon toga je u javnosti procurio nacrt izmjena koje uključuju i promjenu Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH što je ozbiljno zabrinulo građane koji su i protestovali ispred zgrade OHR-a.

Zabrinjavajući je politički dio izmjena koji se odnosi na uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda FBiH, a osim toga planirano je i kroz promjenu izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH da bude odblokirano funkcionisanje entiteta.

Nakon što su se narod i političari pobunili protiv nametanja izmjena koji bi doveli do dalje nacionalne podjele BiH, uoči protesta, lider SDP-a Nermin Nikšić je razgovarao sa Schmidtom i kazao da je visoki predstavnik odustao od problematičnog dijela izmjena.

O tome se do danas Schmidt nije oglasio, a današnje konsultacije u OHR-u bi trebale konačno otkriti koji dio Schmidtove odluke će biti donesen i od čega se tačno odustalo.