Tužilaštvo BiH
4

Predložen pritvor za osumnjičenog pripadnika IDIL-a Muharema Dunića

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam iz Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Muharema Dunića (1974.) koji je rođen u Jajcu.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je tokom 2014. godine, napustio područje Republike Austrije, te zajedno sa suprugom, otišao u Siriju, sa namjerom da se pridruži formacijama IDIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je u okviru formacija IDIL-a, sudjelovao u ratnim aktivnostima, koja predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa ciljem formiranja kalifata tzv. Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza struktura IDIL-a osumnjičeni je zarobljen od strane koalicijskih snaga, te je prije nekoliko dana izručen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, pribavile su veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenog na području Sirije.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti kazneno djelo, te opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak na slobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.