U Banjoj Luci
3

Povećanje akciza ponovo na dnevnom redu sjednice UIO BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH održat će u ponedjeljak, 2. oktobra, 23. i 24. sjednicu u sjedištu Uprave u Banjoj Luci.

Na dnevnom redu 24. sjednice bit će razmatran i Nacrt zakon o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, te nacrti zakoni o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja te uplatama na Jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Prema predloženom dnevnom redu na 23. sjednici, između ostalog, bit će razmatrane odluke o utvrđivanju privremenih koeficijenta za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje juli-septembar, te razmatranje prijedloga privremenih poravnanja među entitetima, kao i informacija o stanju i aktivnostima UIO za prvo polugodište ove godine i budžetskom planu za 2018. godinu, kao i niza pravilnika iz oblasti rada UIO.

Set zakona o povećanju akciza bit će dostavljen Vijeću ministara BiH koje će ga uputiti u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ove sedmice počeo je obavljati konsultacije sa državnim parlamentarcima kako bi se i njihovi prijedlozi, a koji su prihvatljivi, ugradili u novi prijedlog.

Podsjećamo, jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno da nema namjeru ni odustati.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.