Sarajevo, Peking, Atina, Minhen...
2

Postolimpijski gradovi: Uloženi su milioni, a ostale samo ruševine

Klix.ba
Teren za takmičenje kajakaša, Peking 2008.
Gradovi koji postaju domaćini olimpijskih igara silan novac ulažu u izgradnju i organizaciju te najveće sportske manifestacije. London je u organizaciju Ljetnih Olimpijskih igara uložio više od 11,8 milijardi eura, Rio de Janeiro je već počeo pripreme za OI 2016. godine. No, šta ostane od olimpijskih kompleksa nakon što plamen napusti taj grad - to su istražili fotograf Jon Pack i indijski reditelj Gary Hustwit.

Sarajevo, Peking, Atina, Minhen, Mexico City, Lake Ahvenisto, Elstal, Los Angeles... sve su to gradovi koji su nekada bili domaćini Olimpijskih igara. Silan novac je ulagan u izgradnju olimpijskih objekata i sportskih poligona, a danas u mnogim olimpijskim gradovima ti objekti zjape prazni, napušteni, trošni ili potpuno oronuli.

Jon Pack i Gary Hustwit pokrenuli su projekt "Postolimpijski grad" i s kamerom i fotoaparatom krenuli u obilazak gradova koji su nekada bili centri najveće sportske manifestacije, kako bi vidjeli šta se desilo sa ultramodernim objektima izgrađenim za veliko sportsko dešavanje. Otkrili su da su sjaj i blještavilo olimpijskog plamena uglavnom davno zaboravljeni. Malo je sportskih sala u olimpijskim gradovima zadržalo prvobitnu namjenu. Mnogo sala je pretvoreno u tržne centre i stambene zgrade, a neke od njih su pretvorene u crkve, bolnice ili zatvore. Nažalost, najveći broj njih je jednostavno propao. Olimpijski kompleksi su uništeni, oronuli, išarani...

Mjesta gdje su nekada stajali najbolji svjetski sportisti danas su uglavnom zarasla u korov. Tako, naprimjer, danas gotovo niko ne koristi prostor za odbojku na pjesku u Pekingu, sportski olimpijski kompleks u Atini potpuno propada, a najviše su zaisgurno uništeni olimpijski kompleksi u Sarajevu. Naravno, brojne sportske staze i objekti uništeni su u posljednjem ratu.

Na mjestima kojima su nekada koračali najbolji svjetski sportisti, tokom rata u BiH dešavale su se najstrašnije moguće scene - ljudi su ubijani.

Olimpijski objekti u Sarajevu većinom su srušeni tokom rata, a ako su "preživjeli" ratna razaranja oštetio ih je zub vremena, jer o njima niko više ne brine. Na Igmanu, gdje su održavani skijaški skokovi i nordijske trke, skakaonice su uništene, a umjesto na Olimpijadu znak UN-a podsjeća na rat.

Uništena je i bob-staza, kao i brojni olimpijski objekti na planinama, koji su izrešetani, minirani, porušeni...

Pack i Hustwit su objavili nekoliko fotografija napuštenih olimpijskih gradova, a do naredne godine će objaviti i knjigu o postolimpijskim gradovima.