Pobjegli sa trećeg sprata
32

Porodica u Hatayu zavezala zavjesu i iskočila kroz balkon kako bi preživjela zemljotres

N. V.
Foto: CNN Turk
Foto: CNN Turk
U jednoj od provincija Turske Hatay, u kojoj je došlo do razaranja usljed zemljotresa, muškarac i njegova porodica su se spasili tako što su zavezali zavjesu za balkon i iskočili.

Prema podacima AFAD-a, prvi zemljotres je bio u 04:17 sati i bio je jačine 7,7 stepeni. Zemljotres. Njegov epicentar je bio u okrugu Pazarcik u Kahramanmarašu sedam kilometara ispod zemlje što je vrlo plitko i jedan od razloga velike razornosti. U 13:24 sati dogodio se još jedan potres jačine 7,6, čiji je epicentar bio Elbistan u okrugu Kahramanmaraş.

Fahreddin Osmanca, istraživač urbane historije u Regionalnoj direkciji fondacija, u trenutku zemljotresa se našao na 3. spratu šestospratnice u kojoj je živio sa porodicom. Kako bi preživio potres zavezao je zavjesu na balkon i iskočio.

On, supruga i kćerka su iskočili kroz balkon i pali sa visine od 30 metara. Iako je pad bio snažan, to je bilo dovoljno da prežive zemljotres i ne završe pod ruševina. Osmanca je opisao svoje iskustvo.

"Dok smo vezivali zavjesu u kući i držali se za nju, okliznuli smo se i zabili u beton sa 30 metara udaljenosti. Pištalo mi je u ušima. Izgubio sam svijest više od sat vremena. Vidio sam kćer kako diše, ali krvava. Pokrio sam svoje lice. Spasio me je komšija koji je uzeo moju kćerku. Supruga je također skočila za mnom. Pokvasili smo se na kiši. Utekao sam se Allahu. Voljeni Allahovi robovi su nas spasili od požara i smrzavanja", rekao je on.

Odmah su hospitalizovani, a kaže da su ih ljudi iz državnih innstitucija redovno posjećivali.

"Moj rođak, koji je došao iz Iskenderuna, odvezao nas je u Ankaru. Liječio sam se u Gradskoj bolnici Etlik tri dana.Svake sekunde dolazio je neko iz institucija naše države. Imao sam napuknuće kičme, ruke i rebara. Moj dom je uništen, a ja se trudim da ne izgubim svoj mir", poručio je Osmanca.