U svečanoj atmosferi
137

Položen kamen temeljac i ozvaničen početak gradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu

B.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U u Kampusu Univerziteta u Sarajevu upriličena je svečanost otkrivanja kamena temeljca i prijem povodom početka izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Kamen temeljac otkrili su Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, i Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, čime je obilježen službeni početak izgradnje Biblioteke UNSA.

Projekt izgradnje i opremanja Biblioteke, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu.

Škrijelj je istakao da je danas poseban dan u historiji UNSA koji predstavlja vizionarski korak ka ostvarivanju posvećenosti akademskoj izvrsnosti i stvaranju živopisnog i održivog kampusa za buduće generacije.

"Izraze zahvalnosti upućujemo Kraljevini Saudijskoj Arabiji i kraljevskoj porodici za njihovu nepokolebljivu podršku obrazovanju, istraživanju i kulturnom razvoju, iskazanu i kroz plemenitu Viziju 2030. Ova značajna investicija, najveći kapitalni projekt našeg univerziteta nakon rata, svjedoči o posvećenosti i prijateljstvu između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH. S ponosom i dubokom zahvalnošću danas odajemo priznanje velikodušnoj donaciji Saudijskog fonda za razvoj koja je omogućila ostvarenje ovog projekta", naglasio je rektor Škrijelj.

Dodao je i da će Biblioteka UNSA postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studentima, nastavno-naučnom kadru i široj akademskoj zajednici.

"Centralizacijom bibliotečkih resursa na UNSA kreirat ćemo pristup kolekcijama za više od 22.000 korisnika", rekao je Škrijelj.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je ovim povodom naveo da će zgrada Biblioteke UNSA biti najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i BiH.

"Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti. Kao što danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, ja želim da vjerujem da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem ćemo, pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati i sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente. Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, te bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH", istakao je premijer Uk.

Ambasador Al-Khateeb je naglasio da ovaj projekt predstavlja potvrdu bliske saradnje između dvije zemlje.

"Ovaj projekt odražava snažne i trajne razvojne veze između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH koje su počele prije tri decenije. Uvjereni smo da će nova biblioteka biti od ključne važnosti u ispunjavanju obrazovnih potreba studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu, ali i šire zajednice", rekao je Al-Khateeb.

Tokom protekle tri decenije, Saudijski fond za razvoj pomogao je finansiranje 11 projekata i razvojnih programa u različitim regijama BiH, kroz povoljne razvojne kredite u ukupnoj vrijednosti od 185 miliona dolara. Ova najnovija razvojna saradnja, za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA, ponovno potvrđuje važnost međunarodne saradnje i solidarnosti za postizanje ciljeva održivog razvoja i poticanje ekonomskog i društvenog rasta.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je istakao da zahvaljujući velikodušnom grantu Saudskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, ovaj projekt postaje najveća poslijeratna investicija u infrastrukturu našeg univerziteta.

"On ne samo da će obogatiti našu akademsku zajednicu, već će i simbolizirati snažne veze i međusobno poštovanje dviju nacija", naveo je ministar Konaković.

Naglasio je i da se od 1999. godine, saradnja između BiH i Saudijskog fonda za razvoj kontinuirano razvija, fokusirajući se na ključna područja kao što su transportni sektor, zdravstvo, obrazovanje i privredni oporavak.

Dodao je kako je ova bliska saradnja osigurala realizaciju brojnih projekata koji su poboljšali kvalitetu života naših građana i pridonijeli općem napretku naše zemlje.

"Danas, kada započinjemo izgradnju Biblioteke UNSA, još jednom potvrđujemo odlučnost da nastavimo našu blisku saradnju s Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Neka ovo zdanje služi kao simbol našeg partnerstva i zajedničke predanosti promicanju znanja, kulture i tolerancije", zaključio je ministar Konaković.