Epidemija koronavirusa
36

Pokop podržao nove mjere u Sarajevu: Nadzirat će se izražavanje saučešća

M. G.
Ilustracija
Ilustracija
Kantonalno preduzeće Pokop podržalo je nove mjere Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kojima se, između ostalog, zabranjuju okupljanja na sahranama za više od 25 osoba, uz zabranu da se saučešće izražava bliskim kontaktom.

Kako navode iz ovog preduzeća, Pokop je još na samom početku pojave koronavirusa donio svoj protokol, u kojem se između ostalog nalaze i instrukcije o ponašanju na grobljima.

"Dženaze i sahrane se održavaju redovno i u skladu s usvojenim procedurama koje smo donijeli u ovakvoj situaciji, a u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Federalnog kantonalnog ministarstva te Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. No, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj pojavom koronavirusa, Krizni štab je donio nove pooštrene mjere, te vas molimo da ih se pridržavate", navode iz ovog preduzeća.

Kako su naveli, upravama groblja je, između ostalog, naređeno obavezno nadziranje pridržavanja epidemioloških mjera.

"S obzirom na to da je primjetna pojava masovnog okupljanja prilikom sahrana/dženaza/pogreba, dužni smo napomenuti da nove mjere Kriznog štaba jasno zabranjuju okupljanje više od 25 ljudi, uz zabranu da se saučešće ožalošćenim izražava bliskim kontaktom, a u cilju zaštite i očuvanja javnog zdravlja. Napominjemo da se poštuje protokol ponašanja u novonastaloj situaciji", istakli su iz Pokopa, uz apel da se uz minimalan broj ljudi na ukopima građani pridržavaju i ostalih epidemioloških mjera.

Podsjećamo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je, zbog pogoršane epidemiološke slike u ovom kantonu, novu naredbu koja je u primjeni od danas. Novitet je zabrana svih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba.