Snimak iz drona
82

Poklon za 6. april: Letjeli smo iznad Sarajeva uoči zalaska sunca

Dž. L.
U vrijeme kada su odgođene sve manifestacije obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, portal Klix.ba u saradnji sa ekipom Helifilm poklanja Sarajlijama snimak dronom iznad grada uoči zalaska sunca.

Šestoaprilski let iznad Sarajeva prikazuje prilično puste ulice glavnog grada neposredno prije policijskog sata. Iako Sarajevo proslavlja svoj rođendan u ovo teško doba koje je zahvatilo cijelu planetu, njegovi građani i dalje su sa istim žarom obilježili ovaj dan i prisjetili se svega kroz šta je prošao ovaj grad.

Bilo putem društvenih mreža, YouTube-a ili neke druge internet platforme, mnogi su danas na svojevrstan način iz svojih domova slavili ime Sarajeva i prolazili kroz njegovu historiju.

Dva najvažnija historijska datuma za Grad Sarajevo upravo su 6. april, Dan grada Sarajeva, te 5. april, Dan obilježavanja opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine. Kako kaže gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, oba datuma istinski su pečat i svjetski simbol mira, života i nesalomljivog sarajevskog duha.

"Naš dug i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom, jeste da uprkos svemu dostojanstveno obilježimo 1.425 dana opsade. Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.602 dijete. Danas, kada je cijeli svijet, pa i grad Sarajevo, ponovo pod svojevrsnom opsadom i prijetnjom od pandemije, naš duh, naša snaga i naš opstanak, ponovo su pred velikim izazovom. Pozivam vas da uz jednaku odgovornost, duhovnu snagu i kreativnost koja nas je krasila i tokom opsade, savladamo i ovu opasnost", kazao je Skaka u svom obraćanju građanima povodom Dana Grada Sarajeva.