Podijeljena mišljenja
12

Pogledajte šta Mostarci misle o odlasku Dragana Čovića na obilježavanje neustavnog Dana RS-a

Piše: R. D.
Jučerašnji odlazak predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Banju Luku iznenadio je mnoge i izazvao oprečne komentare. Danas je ekipa portala Klix.ba u mostarskim ulicama Liska i Kralja Zvonimira snimila mišljenja građana, slučajnih prolaznika, o ovom potezu.

Jedna Mostarka kaže kako nema nikakvu zamjerku gospodinu Čoviću, jer svako sebi bira saradnike.

"Svako bira svoje saradnike, istinske, one koji misle dobro Bosni i Hercegovini. Stalo nam je do Bosne i Hercegovine, a očito je da neko rastače", kazala je.

Drugi pak dovode u korelaciju nepoštivanje odluke Ustavnog sada, a opet stalne Čovićeve žalbe istoj instituciji u vezi s Izbornim zakonom.

"Nije mi jasno, to dvoje je suprotno. On ima pravo ići, ali ne možeš poštivati Ustavni sud kad tebi odgovara, ako se pozivamo na tu instituciju i cijenimo je", kazao je.

Ima i isključivo negativnih komentara, gdje se naglašava kako Čović jedno radi, drugo govori te da nije trebao otići na neustavno obilježavanje. Postoje oni koji problem vide i u drugim uzvanicima te savjetuju da se kod takvih odluka treba posavjetovati sa širim krugom ljudi i razmotriti različita mišljenja.

Podsjetimo, Dragan Čović je jučer u pratnji ministra finansija BiH i stranačkog kolege Vjekoslava Bevande iz prvog reda pratio svečanu akademiju u Banjoj Luci povodom Dana RS-a.

Njegovo pojavljivanje na tom skupu naišlo je na brojne osude iz BiH, ali i susjedne Hrvatske, pa su tako reagovali bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivša premijerka Jadranka Kosor, te saborski zastupnici Arsen Bauk i Orsat Miljenić.