Mučenja i ubistva
8

Pogled u maloljetnički zatvor: Ovdje su živjela najozloglašenija djeca u Engleskoj

DP
Foto: Printscreen Youtube  /  Exploring with Lola
Foto: Printscreen Youtube / Exploring with Lola
Fotografije unutrašnjosti napuštenog engleskog zatvora za maloljetnike, gdje je bio zatvoren i jedan od dvojice dječaka koji su mučili i ubili dvogodišnjeg Jamesa Bulgera, oživjele su sjećanje na ovo stravično ubistvo.

Red Bank, zatvorska jedinica u gradu Newton-le-Willowsu u Merseysideu u Engleskoj, zatvorena je prije pet godina, a urbani istraživači nedavno su dobili pristup i mogućnost snimiti i fotografisati unutrašnjost zatvora.

Uznemirujuće fotografije pokazuju krv na vratima, odbačenu bilješku na kojoj piše "ja sam mrtav" i ispisanu poruku na zidu "pištolji ne ubijaju samo ljude, već ubijaju porodice".

Jedan posebno jeziv detalj je mural na zidu na kojem piše: "Sve što sam želio za svoj rođendan je da mi se otac vrati... Dobio sam bicikl.“

Brojni predmeti, uključujući stolove za biljar, električne uređaje, sofe, odjeću, društvene igre... ostali su u Red Banku, nakon što je zatvoren 2015. godine.

Od 1965. godine, u ovaj zatvorski centar za maloljetne osuđenike dovedeno je nekoliko maloljetnika koji su među najozloglašenijim osobama u britanskoj kriminalnoj historiji. Među njima, početkom devedesetih, doveden je i Jon Venables, koji je sa svojim sudionikom Robertom Thompsonom, ubio dvogodišnjeg Jamesa Bulgera.

Optužbe da je jedna od zaposlenih u ovoj zatvorskoj jedinici imala seksualne odnose s Venablesom, dok je bio tu zatvoren, objavljene su 2011. godine.

Puno prije toga, šezdesetih godina, u Red Bank je bila smještena Mary Bell, jedna od najpoznatijih engleskih maloljetnih kriminalaca. Ona je 1968. godine, kada je imala 10 i 11 godina, zadavila dva dječaka, od tri i četiri godine (jednog dječaka je ubila dan prije svog 11. rođendana).

Posljednje slike unutrašnjosti Red Bank ustanove snimio je u novembru prošle godine urbani istraživač John Webb, a kako sam kaže, želio je otići tamo jer je znao historiju zatvora i ko je nekada tamo živio.

Zidovi zaprljani krvlju

"Bilo je zaista jezivo iskustvo biti tamo i gledati sve oko sebe. Nikada ranije nisam bio u zatvoru ni u pritvoru. Kako se zatvorio tek prije pet godina, tamo je puno stvari ostalo i bile su prilično u dobrom stanju", kaže Jon.

Prema Jonovim riječima, ispisi na zidovima bili su najčudnije što je vidio, a posebno o klincu koji želi ubiti svog oca.

"To vas navodi da razmislite o vrsti ljudi i stvarima koje su se tamo morale dogoditi tijekom godina", kaže Jon.

Dvogodišnjeg dječaka Jamesa otela su iz trgovačkog centra 12. februara 1993. dva prijatelja dječaka, Thompson i Venables.

Oni su malog Jamesa odveli dok je njegova mama bila u mesnici, koja se nalazila u trgovačkom centru punom ljudi.

Obojica su imali samo 10 godina kada su postali najmlađe ubojice u zemlji u posljednjih 250 godina, navodi News.

Fotografija uzeta sa snimka CCTV kamera prikazuje trenutak kada je dječak odveden, što je bila jedna od najvažnijih slika ovog šokantnog slučaja.

Ubice su pješačile s malim Jamesom oko četiri kilometara. Primijetilo ih je 38 ljudi, a neki su prolaznici zapazili da nešto nije u redu i raspitivali se o dječaku. Međutim, oba su ih dječaka uspješno odvraćali, govoreći prolaznicima da je uznemireni dječak njihov mlađi brat ili da se izgubio i da ga vode u obližnju policijsku stanicu.

Dječaci su odveli Jamesa na željezničku prugu gdje su ga mučili, tukli i seksualno napastovali, kamenovali, prije nego što su ga ostavili na pruzi da ga udari voz.

Nakon ubistva Jamesa, njegovo su tijelo ostavili blizu pruge gdje je i otkriveno dva dana poslije.